Neapeljska pica se je uvrstila na Unescov seznam kulturne dediščine

Mi smo navdušeni in v slavo in čast si bomo danes spekli pravo napolitano.

»Priprava neapeljske pice je del Unescove svetovne dediščine. Zmaga,« je na Twitterju zapisal italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina. Odzvali so se tudi v omenjenem združenju in na Facebooku objavili: »Delo je končano. Čestitke vsem, ki po svetu pripravljajo neapeljsko pico,« poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Unesco na seznam svetovne dediščine ne uvršča le kulturnih spomenikov, temveč tudi tradicije, običaje in hrano. Kdor ve, kako težko se je prebiti na Unescov seznam kulturne dediščine, da za vsako nominacijo, ki mora ustrezati vrsti kriterijev, stoji večletno delo strokovnih skupin, ponekod traja desetletja, lahko Italijanom le glasno vošči njihov bravo in ob tem močno zakrili z rokami. Njim je uspelo in priprava pice na neapeljski način se je uvrstila na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Združenje neapeljskih picopekov je določilo zelo posebne smernice za avtentičnost neapeljske pice, vključno z obveznimi sestavinami za pico in tehniko peke.

Kako prepoznamo pravo napolitansko pico, kje v Sloveniji jo lahko poskusimo in kako si jo lahko naredimo sami, pa preberite v našem prispevku:

Kultne jedi: Napolitanska pica in najboljši recept za domačo pripravo

Ali ste vedeli: V Italiji vsak dan pojedo sedem milijonov pic, v državi pa je 35.000 picerij. Od milijardnega posla je odvisnih 250.000 delovnih mest. Največ pic na leto sicer pojedo Američani, 13 kilogramov na osebo. Italijani so s 7,6 kilograma pic na osebo na drugem mestu.

Besedilo: STA/M. D.
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana