Sedem stvari, ki jih morate vedeti, preden se lotite peke z otroki

Ste že spekli prve praznične piškotke?

December je čas, ko se iz pečice vijejo najbolj sladke vonjave in peki posvetimo največ časa. Mesenje testa in oblikovanje slastnih piškotov pa je še bolj zabavna dogodivščina, če k njej povabite tudi otroke. Seveda imajo malčki ponavadi omejen čas koncentracije in potrpljenja, zato se je potrebno peke v družbi otrok lotiti nekoliko drugače. Preberite si sedem nasvetov, s katerimi bo peka prazničnih piškotov bolj zabavna in sproščena.

1. Ne bodite preveč pikolovski

Če želite, da se pri peki zabavate vi in otroci, najprej nekoliko spustite pričakovanja. Piškoti bodo enako slastni, četudi bodo malce nepravilnih oblik. Najpomembneje je, da je vzdušje sproščeno in brez pritiskov. Tudi malce odkrušen piškot bo dovolj dober za postrežbo.

2. Pripravite se na razmetano kuhinjo

Ko boste pred otroke postavili skledo moke, jajc in mleka, vam težko obljubimo, da bo kuhinja ostala čista. Zato se s tem sprijaznite že prej in si prihranite živce, ko se bo polivalo, prašilo in packalo po vsej površini, ki jo premore vaš pult.

3. Uporabljajte pripomočke, prijazne otrokom

Odmaknite ostre nože in nevarne pripomočke. Veliko bolj sproščeni boste, če boste vedeli, da vaš otrok razpolaga z varnimi modelčki za piškote in uporablja plastična rezila. Varnost naj bo torej na prvem mestu. Tako bodo vsi prstki ostali celi, vi pa ne boste živčni.

4. Prepustite se domišljiji

Predvsem pa pustite proste roke tudi otrokom. Naj ustvarjajo po svoje, vi pa pozabite na pravila. Piškotki bodo tako morda nekoliko neobičajnih in nenavadnih oblik, a važno je, da bo peka za vse skupaj zabavna izkušnja in ne še en predmet v šoli, kjer se je potrebno držati pravil.

5. Pri roki imejte barve in mrvice

Bolj je pisano, bolj je zabavno! Otroci bodo navdušeni, če bodo svoje piškote lahko potresli s pisanimi mrvicami, medenjake okrasili s sladkornimi svinčniki ali pa mafine prekrili z barvnimi kremami. Uporabite različna barvila, a pazite, da so čim bolj naravna. Marsikaj se da pobarvati z živili, kot so kurkuma, pesin ali korenčkov sok.

6. Personalizirajte pekovske mojstrovine

Piškotki z otrokovim podpisom bodo popolnoma unikatni, izkoristite pa jih lahko tudi kot darilce. Zavijte jih v vrečko iz celofana in podarite starim staršem, prijateljem in vzgojiteljicam. Gotovo jih bodo veseli!

7. Vsak naj ima svojo nalogo

Pri peki prav nihče ne sme ostati brez zadolžitve. Otrokom zaupajte svoje naloge. Tako naj en pripravi merico suhe mešanice, drugi naj pomeša mleko in jajca. Seveda pa pazite, da ne izberete pretežkega recepta.

Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Krhki in vabljivi piškoti

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana