Sobotni brunch v mestu: Biro Bistro

Dobro jutro, bi si želeli, da danes kavo za vas pripravi nekdo drug?

Jutra brez budilke, oh, ni boljšega občutka kot malce dlje poležati v postelji in svoj dan prepustiti trenutnemu navdihu. A ker tudi mi včasih ostanemo brez njega in na sobotno dopoldne nismo popolnoma prepričani, kaj bi s seboj, smo se odločili, da vam priskočimo na pomoč – s kulinarično obarvano idejo, seveda. Ob sobotah bomo tako skupaj raziskovali na novo razgibano pokrajino urbanih kotičkov ter si privoščili brunch v mestu – zaslužen pozno dopoldanski obrok za razvajanje in gurmansko raziskovanje.

Pričenjamo z mladim, šele dobre štiri mesece odprtim ljubljanskim bistrojem, kjer vsaka dišeča skodelica kave in sleherni postrežen krožnik nosita svojo zgodbo. Našli ga boste na Gornjem trgu, tisti romantični uličici pod gradom, ki tolikokrat ostane spregledana. Večina sploh ne ve, kako prijetno se je sprehoditi mimo njenih butičnih hotelov in starih zidov mestnih hiš. In ko boste nekje na njeni sredini naleteli na kopico dizajnerskih stolov v olivnih pastelih, vam bo jasno, zakaj smo zavili ravno v Biro.

Pod tristo let starim stropom je prostor, ki že ob prihodu povabi na udobno posedanje. Še preden se boste odločili, kje bi sedeli, vas bo prijaznost natakarjev in kuharjev, ki se spretno sukajo za nostalgično zlatim pultom, s seboj potegnila v sproščen klepet. Medtem ko smo z lastnikom Robertom Henigmanom klepetali o ponudbi na meniju, smo v prostoru vsako minuto opazili novo podrobnost.

Pastelne stene, žametno zelene klopi, marmornate mize … Še predpasniki, ki jih je oblikovala Petja Zorec, se ujemajo s teraco vzorcem na tleh. Vse to je seveda premišljena celota, ki pa je, kot pravi Robert, nastala po spletu naključij. Mešanica industrijskega minimalizma z retro pridihom se ujema s svežim šopkom z domačega maminega vrta, od tam pa prihaja tudi marsikatera sveža sestavina, ki se znajde na vašem ročno narejenem krožniku iz ateljeja Hane Karim.

In ko smo ravno pri krožnikih – okusni so ravno toliko, kolikor so fotogenični. In to zelo. Ko se vam na sobotno jutro ne ljubi umazati ponve, bodo v Biroju za vas naredili ravno takšna jajca, kot bi si jih zamislili z zaprtimi očmi. Postrežena na domačem angleškem mafinu, z avokadom, popečenim mladim kozjim sirom, dodatkom sveže solatke in češnjevih paradižnikov. Ali pa s shakshuko, orientalsko navdihnjeno zeleno ali rdečo različico ponvice, lahko tudi vegansko. In ker se je težko odločiti le za eno jed, je najbolje mizo obložiti še s toplo kašo z riževim mlekom, pečenimi marelicami in bananami, datljevim sirupom in kokosovim čipsom, ki je ravno tisto, kar vas osreči na hladno jesensko dopoldne.

Biro je ustvarjen zato, da si z družbo med sproščenim klepetom z zlatimi vilicami in žlicami podelite domače grižljaje. Pojeste, spijete kavo … Uživate. In ostanete. Še na večerji in kozarcu vina. Zakaj pa ne?

Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še: Sato Bento – japonski biser v središču Ljubljane

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana