50 najboljših restavracij sveta: kdo je zmagovalec in kako se je uvrstila Slovenija

Odpri galerijo
A+ A-
Znani so rezultati 50 Best Restaurants: imamo novo najboljšo restavracijo na svetu. Na katerem mestu letos najdemo Ana Roš?
Najboljša restavracija na svetu po izboru 50 Best Restaurants je Geranium iz Kopenhagna. Ana Roš je tudi letos edina slovenska predstavnica, uvrstila se je na 34. mesto, lani je bila 21.
Za restavracijo Gerenium, ki jo je na svetovni vrh popeljal chef in lastnik Rasmus Kofoed, se je uvrstil Central iz Lime (Virgilio Martinez), na tretje mesto pa madridski Disfrutar, kuhinjo vodijo trije prijatelji, ki so skupaj začeli delati v znamenitem El Buliju, – Oriol Castro, Mateu Casañas in Eduard Xatruch.

Ekipa kopenhagenskega Geraniuma: chef Rasmus Kofoed je na sredini, z metuljčkom. (Foto: David_Holbrook / The World's 50 Best Restaurants)
Kje so danes prvi trije najboljši?
Ko smo ravno pri zgodovinskih imenih: katere restavracije so bile na vodilnih mestih na prvi lestvici, leta 2002? Prvi je bil prav El Bulli, ki že davno ne dela več, za njim Restaurant Gordon Ramsay, ta še dela, ampak chefa že davno povezujemo le še s televizijo, na tretjem mestu pa je bila The French Laundry iz ameriškega Yountvilla, na tej lestvici restavracije več ne najdemo.
Slovenska »odkritja«
Pred Ano Roš, ki je po razglasitvi za najboljšo chefinjo na svetu 2017 eno bolj izpostavljenih imen te skupnosti svetovnih chefov, se je od Slovencev na lestvico pred 12 leti uvrstil le Janez Bratovž, na 89. mesto. Ponovno so ljubljanskega chefa »odkrili« letos, ko so objavili širši seznam slovenskih restavracij, imenovan »odkritja«: tam najdemo še gostilno AS, Gostilno Na gradu, Topli val, TaBar, Mamo Mario, Grič, Gostilno pri Lojzetu in Hišo Denk.
Ana Roš je v primerjavi z lansko lestvico izgubila precej mest – nikoli ne bomo vedeli, zakaj – vendar pa jo ekipa 50 Best opisuje kot eno najbolj zaželenih chefov na svetu. V Londonu je tudi kuhala skupno večerjo z Nieves Barragán Mohacho, lastnico in chefinjo londonskega Saborja. Slovensko-španska intonacija, torej.
Najboljša nova uvrstitev
Najvišja nova uvrstitev je pripadla simpatični zgodbi Maura in njegove sestre Catie Uliassi, ki vodita restavracijo na plaži v Senigalii v italijanskem Marcheju – na 12. mesto.

Tako pa se postreže, če ne večerjo pridejo vsi najboljši svetovni kuharji. (Foto: Mathias Owen/ The World's 50 Best Restaurants)
Naslovna fotografija: Dave Bird / The World's 50 Best Restaurants
Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)
Datum Objave: 23.7.2022 ob 10:07