Odprta Kuhinja

Ana Roš je prva ženska med chefi, ki je včeraj prejela to prestižno nagrado

Odpri galerijo
A+   A-
Chefinja Ana Roš je v sredo na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela prestižno nagrado sferic.


Ferran Adria, Heston Blumenthal, Homaro Cantu, Joan Roca, René Redzepi, David Chang in Andoni Luis Aduriz. Velika kuharska imena, mojstri, ki so na mednarodnem akademskem kongresu že prejeli prestižno nagrado sferic, podeljeno vizionarjem kuhinjskih znanosti. Včeraj pa se jim je pridružila še Ana Roš in postala prva ženska med chefi, ki so bili nagrajeni za svoje raziskovanje in razumevanje znanosti kot pomembnega elementa svoje kuhinje, z rešitvami pa odgovarjajo na izzive današnjega časa: »Mednarodni profesorji in akademiki, tudi Harvard je imel prste zraven, 10 zahtevnih kriterijev in moja čudovita ekipa. Tako se pobira nagrade z visoko dvignjeno glavo. Nagrada sferic, podeljena v Aula Magna de Universidad de Barcelona, je moja prva akademska nagrada in ja, ponosna sem,« je za STA dejala Roš.

Ocenjevanje


Žirija nagrade sferic, ki so jo sestavljali člani komisije Science & Cooking World congress skupaj z mednarodnimi znanstvenimi svetovalci, je pojasnila, da je ekipa Hiše Franko pod vodstvom Roševe nagrado prejela za »inovativnost pri preučevanju, razvoju in uporabi sestavin«.

»Tradicija in inovacije, ki vedno iščejo izboljšave na kulinaričnem področju, se razvijajo v restavraciji,« so podčrtali žiranti.

Mednarodni kongres, ki raziskuje potencial znanstvene gastronomije z namenom reševanja velikih družbenih izzivov, organizira Svetovni kongres znanosti in kuhanja v sodelovanju z Univerzo v Barceloni.
Letos je sodelovala tudi priznana Univerza Harvard iz ZDA, na kateri vrhunski chefi skupaj s harvardskimi raziskovalci raziskujejo, kako lahko vsakdanje kuhanje in vrhunska kulinarika osvetlita osnovna načela v kemiji, fiziki in tehniki. Kongres je potekal na temo Sestavine, tradicija in inovacije.

STA/M. D.
Fotografija: Jure Eržen
Priporočamo: Martinova pojedina, s katero boste navdušili tudi mlajšo generacijo
Datum Objave: 10.11.2022 ob 13:11

Več iz te teme:

Ana Rošnagradasferic

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja