Odprta Kuhinja

Evropska sladoledna cesta gre tudi skozi ta del Slovenije

Sladoledna cesta je v angleščini imenovana GELATOn the road. FOTO: arhiv Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina
Odpri galerijo
A+   A-
Sladka cesta vodi skozi ducat evropskih držav; speljana je tudi po Vipavski dolini, kjer najdemo okuse štriga figa, angelska breskev in škratove češnje.


Ste že slišali za Evropsko sladoledno cesto? Od letos je pod okriljem Evropske komisije in programa Ustvarjalna Evropa speljana po 12 evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija. Pri nas za sladko zgodbo skrbi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, kjer so nam pojasnili, da je namenjena »promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete po merilih okoljske trajnosti, kakovosti izdelkov in lokalnih surovin ter inovativnosti znotraj sistema dobavne verige obrtniških proizvajalcev sladoleda«.
Priporočamo: Po korakih: vaniljev sladoled

Sodelavci ajdovske razvojne agencije, ki so poskrbeli, da je sladoledna cesta speljana tudi skozi Vipavsko dolino. FOTO: arhiv Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina
Sodelavci ajdovske razvojne agencije, ki so poskrbeli, da je sladoledna cesta speljana tudi skozi Vipavsko dolino. FOTO: arhiv Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina

12 okusov z lokalno noto


In teh, unikatnih sladolednih okusov v Vipavski dolini, po kateri zdaj vodi del evropske sladoledne ceste, ne manjka. Tu lahko denimo sladkosnedi obiskovalci vsako poletje poskusijo sladoledne okuse, pripravljene iz lokalnih sestavin in označene z izvirnimi imeni, kot so: škratove češnje, štriga figa, angelska breskev, paštakrema in tudi Teodozijeve sanje.

»Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je k projektu pristopila z željo po nadgradnji sodelovanja, saj vse od leta 2018 sodeluje z lokalnimi sladoledarji, ki so v okviru festivala Okusi Vipavske razvili 12 okusov sladoledov z lokalno noto; vsak namreč temelji na lokalnih sestavinah,« so opisali na razvojni agenciji iz Ajdovščine. Direktorica Brigita Habjan Štolfa pa je dodala: »Glavni namen je proizvajalce sladoleda, ki že sodelujejo v kulinaričnem mesecu Okusi Vipavske in ki še bodo, vključiti v prvo sladoledno cesto, ki je hkrati tudi prva z živilskopredelovalno vsebino.«

Sladoledi so kot nalašč za instagram. FOTO: Špela Ankele
Sladoledi so kot nalašč za instagram. FOTO: Špela Ankele

Marjanca v Vipavi


Še eno zanimivost lahko dodamo: v jedru Vipave najdemo Bar pri Marjanci, ki je zaradi unikatnosti sladolednih okusov pravi magnet za ljubitelje te sladice. Lokal je omenjen tudi v aktualni izdaji kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, kjer je zapisano, da so v tem malem lokalu »doma različni sladoledni okusi in pisani sorbeti, pestra pahljača seže od vipavske breskve in sočne jagode prek kremne rezine pa vse do pistacije z dodatkom nanoškega medu«.

Sladoledna cesta je v angleščini imenovana GELATOn the road, poleg Slovenije vodi še skozi Italijo, Belgijo, Grčijo, Nemčijo, Luksemburg, Srbijo, Hrvaško, Avstrijo, Španijo, Poljsko in Bolgarijo. »Projekt je korak k ozaveščanju o kulturnem pomenu sladoleda, spodbujanju globljega spoštovanja njegove bogate zgodovine in trajnostne zapuščine mojstrstva in rokodelstva, ki sta bistvena elementa postopka njegove izdelave,« so še zapisali na ajdovski razvojni agenciji.

Sladoledna cesta je v angleščini imenovana GELATOn the road. FOTO: arhiv Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina
Sladoledna cesta je v angleščini imenovana GELATOn the road. FOTO: arhiv Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina

Priporočamo še: To o vašem značaju razkrije vaš najljubši okus sladoleda

Naslovna fotografija: ahirao_photo/Getty Images
Datum Objave: 18.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

sladoledEvropska sladoledna cestaOkusi Vipavske

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.