Odprta Kuhinja

Istra: 5 idej, kje jesti in piti, kaj kupiti

Odpri galerijo
A+   A-
Greste to poletje kaj v okolico Pulja, morda v Medulin, Fažano, Maredo, Umag, Vrsar ali kak drug istrski kraj? Potem si zapomnite teh pet gastronomskih predlogov, ki nam jih je nanizala Tita Winkler z znanega posestva Kumparička, kjer so zasloveli s kozjimi siri.

 


Na robu istrske vasice Cokuni živi že natanko pol življenja, saj se je kot 12-letna deklica iz Ljub­ljane preselila na posestvo Kumparička. To vodi njen oče Aleš, Tita pa zadnjih nekaj let skrbi za gastronomski del ponudbe na posestvu, ki je postalo tako zelo prepoznavno po kozah in kozjem siru, da se je tu med snemanjem hrvaškega dela serije Uncharted mudil celo slavni chef Gordon Ramsay.

 

 

1. Na puljski tržnici: iščite rdeče predpasnike


​»S tržnicami je v Istri res problem ... Največja je, seveda, v Pulju, kjer boste lokalno zelenjavo in druge sezonske pridelke najlažje našli, če boste pozorni na branjevke s predpasnikom bordo rdeče barve. Te je tržnica podelila le tistim, ki na stojnicah prodajajo lastne pridelke. Žal je teh branjevk ostalo zelo malo,« pojasni Tita Winkler prvi nakupovalni nasvet.

Še en napotek za tiste, ki bi radi nakupovali na največji istrski tržnici, pa nam je lani dal hrvaški chef David Skoko, ki v Banjolah pri Pulju vodi restavracijo Batelina, prejemnico Michelinove oznake bib gourmand: »Ko grem po nakupih, sem tu rad že zjutraj, ko se tržnica odpre – takrat je izbira največja, poleg tega praviloma ni gneče.« Omenjeni nasvet velja tudi za obisk ribje tržnice, ki deluje tik ob odprti tržnici.

Spotoma še to: na robu puljske tržnice, v belih lesenih hiškah, lahko kupimo tudi sire in druge izdelke s posestva Kumparička. Eden od zadnjih, ki je prava uspešnica, pa ni sir, ampak sladki namaz dulce de leche, pripravljen iz kozjega mleka. Kozja karamela ima prav posebno ime, izgovorite ga s poudarkom na višje zvenečih e-jih: karameeeela.

Na tržnici v Pulju lahko z malo sreče srečate tudi Davida Skoka. Priljubljeni hrvaški chef, ki v Banjolah vodi restavracijo Batelina, nam je lani na vprašanje, kaj vse bi priporočil v Istri, omenil ravno Kumparičko!
Na tržnici v Pulju lahko z malo sreče srečate tudi Davida Skoka. Priljubljeni hrvaški chef, ki v Banjolah vodi restavracijo Batelina, nam je lani na vprašanje, kaj vse bi priporočil v Istri, omenil ravno Kumparičko!

 

 

2. Naravno vino iz vinogradov družine Šegota


​»Tu blizu nas, v sosednji vasi Rakalj, najdemo v ekološko smer naravnano vinsko klet, ki jo vodi mladi Doriano Šegota. Njegovo vino najraje postrežemo k našim sirom, kajti verjamemo, da gre skupaj tisto, kar raste skupaj. To je hrana, ki jo povezujejo ista zemlja, isti zrak in ista voda. Z vinarstvom so se začeli ukvarjati nedavno,« pove Tita Winkler.

Če boste izbirali kombinacije kozjega sira in vina, morda še ta namig naše sogovornice: ​»Macerirane malvazije se lepo podajo k našim poltrdim sirom srednje starosti, tam okoli šest mesecev – še posebno k tistim, ki so zaradi rdeče maže precej topljivi in torej po teksturi podobni brieju ali camembertu.«

Vinska klet Šegota iz vasi Rakalj se je usmerila v ekološko pridelavo vina.
Vinska klet Šegota iz vasi Rakalj se je usmerila v ekološko pridelavo vina.

 

 

3. Po oljčno olje v Vodnjan


​»Slikovita istrska vas Vodnjan je znana po odličnem oljčnem olju, v njej imajo tudi stiskalnico. Tako je obisk Vodnjana jeseni, ko domačini od blizu in daleč sem pripeljejo polne prikolice oljk, pravo doživetje. Po vasi se vije kolona, vsi čakajo, da bodo prišli na vrsto in da bo iz oljk nastalo odlično istrsko olje,« na kraj v zaledju Pulja opozori Tita Winkler in omeni enega najbolj znanih vodnjanskih oljarjev, Chiavalon. Je pa v vasi še nekaj oljarn – nam je recimo zelo všeč oljčno olje Torčol iz Oljarne Vodnjan, ki ga po zmerni ceni in tudi pakirano v trilitrske posode lahko kupimo v tamkajšnji Vinarni Medea.

Ko boste v Vodnjanu, se vam morda oglasi lakota: sredi vasi, tam tik ob krožiš­ču, najdete picerijo Buffalo. V njej poleg pic, ki jih odlikuje testo z daljšo fermentacijo, pripravljajo tudi dobrote z žara. Vodja picerije Romano Seferović je bil pred petimi leti razglašen za najboljšega hrvaškega picopeka.

 

 

4. Čokoladice z žajbljem ali istrskim oljem


»Pred kratkim sem pokusila praline iz čokoladnice Croatian Choco Concept in so se mi res vtisnile v spomin. Nato smo pozimi, ko imamo malo več časa, poskušali tudi sami pripraviti podobne, polnjene z našo karameeeelo, a se je hitro pokazalo, da moraš imeti tudi za čokolade, kot navsezadnje za sire in vse drugo, prave razmere za izdelavo,« je na okuse iz butične čokoladnice v Opatiji opozorila Tita Winkler.

Zgodba je taka: leta 2011 so štirje prijatelji samo v dveh dneh (in nočeh) zasnovali prve čokoladne recepture, projekt pa so imenovali Čokoladne zgodbe z Opatijske riviere. Okuse so malo pozneje predstavili na festivalu čokolade v Opatiji in tako se je začelo.

Danes ideje za čokoladne stvaritve črpajo od vsepovsod, saj so njihov navdih svetovna in hrvaška kulturnozgodovinska dediščina, naravne znamenitosti, umetnost, znanost in še kaj. Imajo, denimo, čokoladno linijo z imenom Bašćanska ploča, ki zajema več lokalnih hrvaških okusov, od fige prek koromača, žajblja, rožmarina, solnega cveta do pin­jol ... V čokolade vključujejo tudi istrsko oljčno olje. Morda še to: čokoladice iz butične opatijske delavnice Croatian Choco Concept so osvojile številne nagrade.

Praline iz čokoladnice Croatian Choco Concept
Praline iz čokoladnice Croatian Choco Concept

 

 

5. Restavracija Stara škola


V vasi Krasica, to je blizu Buj, so v stari šoli lani odprli restavracijo Stara škola. Vodi jo Priska Thuring, ki je bila v preteklosti chefinja znane zagrebške restavracije Dubravkin put. Ena najbolj znanih hrvaških kuharic, ki ima švicarsko-kanadske korenine, tudi v staro šolo vnaša nove, sveže in inovativne kuharske prijeme. ​»Njena kuhinja je vrhunska, imenitna pa je tudi vinska izbira oziroma izbira brezalkoholnih pijač za tiste, ki se ne odločijo za vino,« pojasni Tita Winkler.

Restavracija Stara škola
Restavracija Stara škola


Fotografije Dejan Javornik, Duško Marušić/Cropix, IG Stara škola, Vina Šegota in Croatian Choco Concept

 

 

Preberite tudi: Kaj jesti, kaj piti: Beograd

 

Datum Objave: 18.8.2023 ob 12:08

Več iz te teme:

oljčno oljeIstrapuljska tržnicaŠegotaposestvo Kumparička

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.