Odprta Kuhinja

Največja zanimivost razglasitve 50 najboljših restavracij na svetu

Odpri galerijo
A+   A-
V Valenciji v Španiji so razglasili najboljše restavracije na svetu po eni od tovrstnih lestvic, 50 Best. Na prvem mestu je letos pričakovano Central iz Lime s šefom kuhinje Virgiliom Martínezom Vélizom, na drugem in tretjem mestu pa sta se razvrstili restavraciji Disfrutar (Barcelona) in Diverxo (Madrid).


Kot običajno je naša edina predstavnica na tej lestvici Hiša Franko, v zadnjih nekaj letih se giblje med 30. in 40. mestom, letos je 32. Lestvica sicer deluje na način, da zmagovalna restavracija naslednje leto ne nastopa več na seznamu, ampak se uvrsti na ločeno kategorijo Best of the Best, tam so torej zdaj zbrani vsi pretekli zmagovalci.
Največja zanimivost letošnje razglasitve je bil verjetno najvišje uvrščeni novinec: to je kuhar samouk Bruno Verjus s pariško restavracijo Table (izgovorjava francoska).
Restavracijo najdemo na zelo visokem desetem mestu. Zanimiv človek mora biti, ta chef. V življenju je zamenjal že skoraj ducat karier: študiral je medicino, postal podjetnik na Kitajskem, fotograf, pisatelj, radijski komentator in kulinarični kritik. Svojo prvo restavracijo je odprl pri 54 letih, zdaj je star 63. Kaj kuha: menda ima skoraj ikonični status njegova sladica, tortica, prelita s črno čokolado, z vmešano smetano, infuzirano s kaprami, na vrhu pa nekaj kaviarja ossetra.
Naslovna fotografija: osebni arhiv Ana Roš
Datum Objave: 21.6.2023 ob 18:06

Več iz te teme:

Ana Roš50 Best Restaurants

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.