Odprta Kuhinja

Nov uspeh mladih slovenskih kuharjev

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
V Italiji je bilo pred kratkim kuharsko tekmovanje Quoco, na katerem se je pomerilo deset obetavnih mladih kuharjev iz evropskega restavracijskega združenja JRE. Na tekmovanju sta bila tudi dva Slovenca, Marko Kramžar (Gostilna Repovž) in Martin Zupanc (Hiša Linhart), ki je dosegel odlično drugo mesto. Vas zanima, kakšne tekmovalne krožnike sta pripravila mlada kuharska upa?


Še prej pa zanimiv podatek: v petnajstčlanski žiriji so bili na tekmovanju Quoco tudi chefi iz restavracij, ki skupno nosijo sedem Michelinovih zvezdic, med žiranti pa je bil, kot predstavnik evropskega združenja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe) tudi naš Grega Repovž.

Zeljnica, lešniki, jajce


Kot zapisano, je bil med deseterico mladih tekmovalcev tudi Marko Kramžar (Gostilna Repovž). Pojasnil nam je, da je poleg obveznih sestavin, oljčnega olja in testenin, na tekmovalni krožnik vključil še zeljnico (torej: vodo, ki ostane ob kisanju zelja): »Skupaj z oljčnim oljem sem jo dodal v krompirjevo peno. Potem so bili tu še slovenski lešniki, ovčji jogurt in jajce. S temi sestavinami sem prikazal naš lokalni prostor.« Ta krožnik je Marko Kramžar pripravil tudi na štiriročni večerji dan pred tekmovanjem, in sicer je takrat kuhal s chefom apulijske restavracije Cucromia.

Drugi slovenski kuhar, 31-letni Martin Zupanc, pa je žiriji, zbrani v Italiji, pripravil oljčno olje in testenine, ki sta bili zapovedani sestavini tekmovalnih krožnikov, dopolnjene postrvjo in mohantom. Kombinacija je žirijo tako navdušila, da so ji podelili drugo mesto.

Marko Kramžar (Gostilna Repovž) je poleg obveznih sestavin, oljčnega olja in testenin, na tekmovalni krožnik vključil še zeljnico, lešnike, ovčji jogurt in jajce.
Marko Kramžar (Gostilna Repovž) je poleg obveznih sestavin, oljčnega olja in testenin, na tekmovalni krožnik vključil še zeljnico, lešnike, ovčji jogurt in jajce.


Takole je tekmovalno jed pripravljal Marko Kramžar (Gostilna Repovž).
Takole je tekmovalno jed pripravljal Marko Kramžar (Gostilna Repovž).

Postrv in mohant


Takole nam je mladi kuhar, ki se v Radovljico vsak dan vozi iz domačega Bohinja, opisal zasnovo tekmovalnega krožnika: »Že pred tremi leti sem se z jedjo, ki je povezala postrv, mohant (opomba: značilni bohinjski sir zapomnljivega vonja) in testenine, prijavil na tekmovanje mladih talentov Jeunes Restaurateurs d'Europe. Med testeninami, ki so bile obvezni del tekmovalnih krožnikov, sem izbral manjše, cevaste, in jih pripravil kot nekakšne male kanelone. Spominjali so na štruklje. Nadeval sem jih z mohantovo kremo - tako so postali še bolj čedni. Tekmovanje je potem zaradi korone odpadlo, zato sem to idejo lahko uporabil zdaj in jo prilagodil. Postrv sem poširal v oljčnem olju in v mohantovi peni nadomestil navadno olje z oljčnim. Šlo je, ker je italijansko bolj blago od tistega, ki ga poznamo v Sloveniji - pri nas pogosto prevladuje istrska belica, ki da olju pikantnost.«

Gorenjski kuhar Martin Zupanc (Hiša Linhart) je na tekmovalni krožnik postavil tudi postrv in mohant, tipični bohinjski sir.
Gorenjski kuhar Martin Zupanc (Hiša Linhart) je na tekmovalni krožnik postavil tudi postrv in mohant, tipični bohinjski sir.


Martin Zupanc (Hiša Linhart) med pripravo jedi na tekmovanju v Italiji.
Martin Zupanc (Hiša Linhart) med pripravo jedi na tekmovanju v Italiji.

Kaj pa čokolada?


Umirjeni Martin Zupanc ima te dni sicer kar veliko dela, saj ga že v petek, 14. aprila, čaka otvoritvena večerja letošnjega Festivala čokolade. To bo v Hiši Linhart sredi Radovljice pripravil skupaj s kuharskima kolegoma Darkom Krstevom (Restavracija Strelec) in Tomažem Bratovžem (Restavracija JB). Jedilniku bo, kajpada, ritem narekovala čokolada in bo inovativno zasnovan: za uvod bo Krstev pripravil postrv, makadamijo, čemaž in agrume, nato se bo nadaljevalo z govejim filejem in čokolado, ki ju bo v eno združil mladi Bratovž, zatem pa sledi še njegova kapesanta, fižol in kakav. Naslednjo jed bo pripravil Zupanc (krap s kozjim sirom, čemaž in bela čokolada), ki bo tudi kreator jedi zatem (jelen, pastinak in kakav). Podobno kot na lanski otvoritveni večerji Festivala čokolade, ki bo Radovljico zavzel 15. in 16. aprila, bo tudi tokrat sladico ustvaril Krstev – letos je razmišljal o lešniku, čokoladu, bergamotki in kavi.

Fotografije: arhiv tekmovanja Quoco
Priporočamo še: Češki kolači s skutnim nadevom
Datum Objave: 15.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

Quocotekmovanje mladih kuharjev

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.