Odprta Kuhinja

Okusi olimpijskega Pariza: 5 gastronomskih namigov

Okusi olimpijskega Pariza: 5 gastronomskih namigov (Foto: Yana Tatevosian/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako izbrati pet gastronomskih značilnosti, ki najbolj zaznamujejo Pariz? Zelo težko, skoraj nemogoče, kajti v francoski prestolnici se na kulinaričnem področju toliko dogaja ... Navsezadnje je to mesto, v katerem je 132 restavracij z eno, dvema ali tremi Michelinovimi zvezdicami. Vseeno: ob začetku olimpijskih iger je tu pet gastronomskih namigov za lokacije in izkušnje, ki so dostopne prav vsem – in brez katerih pravzaprav človek ne doživi zares te čudovite metropole.

Zavijte v pariške pekarne

Bi croissant ali pain au chocolat? Morda bageto ali rustikalni in s polnozrnato moko dopolnjeni pain de campagne? Vse to in še mnogo več imajo v marsikateri pariški pekarni, kjer med drugim pečejo voljne porfiterole, z rumom obogateno pecivo baba au rhum ter, seveda, kultno sladico paris brest. Ker smo že pri olimpijskih igrah: sladica paris brest je tesno povezana s športom, saj si jo je slaščičar Louis Dourand leta 1910 zamislil, da bi z njo obeležil 1200 kilometrov dolgo krožno dirko med francosko prestolnico in mestom Brest, ki leži zahodno od Pariza.

Pariška pekarna. (Foto: Špela Ankele)
Pariška pekarna. (Foto: Špela Ankele)

Poskusite enega od tipičnih sendvičev

Celo pri sendvičih je francoska kulinarika tako razvejana, da bo težko izbrati najbolj priljubljene. Na jedilniku mnogih pariških bistrojev najdete predvsem dva sendviča: croque monsieur (v dobesednem prevodu: hrustljavi gospod) in croque madame (torej: hrustljava gospa). Oba največkrat pripravijo tako, da med dva kosa kruha razporedijo kuhano šunko in sir, nato sendvič z obeh strani popčejo na maslu, da dosežejo hrustljavost. Na popečen sendvič dodajo nariban sir in ga pod žarom pečejo še toliko časa, da se ta raztopi. Tako nastane croque monsieur, na croque madame pa je treba dodati še damski klobuček, torej ocvrto jajce.

Omeniti gre še vsaj en klasični francoski sendvič: jambon beurre. Ime označuje kombinacijo šunke in masla, ki je razporejena v jedro prerezane francoske štruce. Menda vsak dan v Franciji prodajo več kot tri milijone teh sendvičev, ki so tako zelo slavni, da njihova podoba krasi vsepovsod prisotne turistične spominke, torej magnetke za na hladilnik.

Croque-monsieur je eden tipičnih sendvičev, ki jih najdemo v pariških bistrojih. (Foto: Špela Ankele)
Croque-monsieur je eden tipičnih sendvičev, ki jih najdemo v pariških bistrojih. (Foto: Špela Ankele)

Sendviči so tako priljubljeni, da so zavzeli tudi magnetke.
Sendviči so tako priljubljeni, da so zavzeli tudi magnetke.

Posedite v enem od bistrojev

Za Pariz velja, da so tudi slabi bistroji dobri in da lahko z malo sreče najboljšo hrano po zmerni ceni dobiš celo v najbolj zakotnem med njimi. Vseeno pa se je dobro vsaj malo pozanimati in pogledati v uveljavljene kulinarične vodnike, kje pripravljajo izjemne bistrojske jedi. Povprašajte tudi, ali je treba mizo v izbranem bistroju rezervirati, in se nikar ne čudite, če ob rezervaciji zahtevajo tudi številko vaše bančne kartice - če vas ob dogovorjeni uri ni, vam s kartice pač trgajo določeni znesek.

Naš nasvet: raje kot bistro tik ob najbolj znanih turističnih točkah, recimo ob Eifflovem stolpu ali na Monmratru, izberite kakšnega, ki je malo oddaljen od turističnega vrveža. Le 15 minut hoje od Moulin Rouga je tako bistro Le Bon Georges, ki je v vodniku Gault & Millau označen z eno kuharsko kapo. Če pravočasno rezervirate mizo, vas čaka nepozabna kulinarična izkušnja in številni detajli, ki jih boste le stežka pozabili - denimo to, da je na jedilniku perfektno pripravljena pegatka, ali pa, da vam natakar prinese z etiketami iz manjših in večjih francoskih kleti zapolnjeno vinsko karto, debelo kot telefonski imenik.

Priporočamo tudi: da si med obiskom kateregakoli bistroja vzamete čas in samo opazujete urne natakarje, ki se kot balerine sukajo med mizami in v eni roki, dvignjene visoko nad glavo, elegantno nosijo polne pladnje.

Nekaj sladkega ...

Tudi tu je izbire ogromno, saj je tipičnih francoskih sladic toliko, da bi jih lahko naštevali v nedogled, pa še bi pozabili kakšno. Nam so v spominu denimo ostali makroni oziroma macaroni, kot jim rečejo v Francij, ki veljajo za eno od značilnih pariških slaščic. V največjem francoskem mestu je kar nekaj slaščičarn, specializiranih zanje, najbolj znani pa sta verigi Pierre Hermé in Ladurée, ki imata trgovinice po vsem mestu. V slaščičarni Ladurée so ob olimpijskih igrah celo pripravil posebne pakete slaščic: za najmanjšega, ki zajema osem makronov različnih okusov v lični škatlici, boste odšteli 29 evrov.

Številne francoske sladice strežejo tudi v bistrojih: palačinke suzette, ki jih natakarji z veščimi gibi flambirajo za mizo, perfektno kremasti crème brûlée, obrnjeno torto tarte tatin in še kaj.

Creme brule. (Foto: Špela Ankele)
Creme brule. (Foto: Špela Ankele)

Sladica: tarte tatine v enem od bistrojev na Monmartru. (Foto: Špela Ankele)
Sladica: tarte tatine v enem od bistrojev na Monmartru. (Foto: Špela Ankele)

Nekaj sladkega: slaščičarska veriga Ladurée, znana po makronih, ima trgovinico tudi na ulici Rivoli, ki velja za pravi nakupovalni raj. (Foto: Špela Ankele)
Nekaj sladkega: slaščičarska veriga Ladurée, znana po makronih, ima trgovinico tudi na ulici Rivoli, ki velja za pravi nakupovalni raj. (Foto: Špela Ankele)

Tržnica: Grenelle

Naši gastronomski namigi vselej vključujejo obisk ene od tržnic in v Parizu vam priporočamo obisk ogromne tržnice Grenelle. Umeščena je na nadvse nenavadno mesto: pod dvignjeno progo mestnega vlaka. Unikatna, predvsem pa raznolika, je tudi ponudba, saj tu najdemo vse: od oblačil in spominkov prek prekrasnih rož do ribarnic ter stojnic s sirom, zelenjavo in sadjem. Tu so še pekovski izdelki, slaščice, mesnine. Vina. Artičoke. Gosje paštete. Polži. In tudi stojnice s hrano, na katerih lahko kupimo palačinke, paeljo, tibetansko hrano in še kaj. Tržnica je tu samo ob sredah in nedeljah, medtem ostale dni ta del bulvarja Grenelle, ki je le četrt ure hoje oddaljen od Eifflovega stolpa, preveva čisto običajni mestni vrvež.

Pariška tržnica Grenelle je umeščena pod most mestne železnice.
Pariška tržnica Grenelle je umeščena pod most mestne železnice.

Priporočamo še: Mlada Gorenjca, ki sta svojo poslovno pot našla v malinah

Datum Objave: 30.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: