Odprta Kuhinja

Slovenski up Žiga Koprivc odličen na tekmovanju mladih kuharjev

Odpri galerijo
A+   A-
Na regijskem finalu mednarodnega temovanja S. Pellegrino Young Chef Academy Competition, ki je bilo te dni v Zagrebu, je 26-letni Žiga Koprivc osvoji posebno nagrado za družbeno odgovornost. Krožnik je zasnoval kot kritiko tako imenovanega »greenwashinga« v gastronomiji.


Naj se najprej ustavimo pri besedi »greenwashing« – ta označuje lažno in pretirano poudarjeno komuniciranje okoljskih problematik.

Takole je skrajnosti, v katere je šel pri pripravi krožnika z imenom Just the who of us (torej: Samo midva) pojasnil mladi Žiga Koprivc: »Danes že vsaka restavracija trdi, da dela trajnostno ali celo zero waste (torej: brez odpadkov). O tem vsi prepričujejo kolege, novinarje in goste, a žal ni res.«

Krožnik Just the who of us (Samo midva).
Krožnik Just the who of us (Samo midva).


O zasnovi tekmovalne jedi, ki smo jo na naših straneh podrobneje opisali že pred časom, je še pojasnil: »S krožnikom sem dokazal, da je doseči zero waste skoraj nemogoče, pa sem v to resnično vložil ogromno razmisleka in truda. Skušal sem uporabiti vse dele ribe, celo iz črevesne maščobe sem naredil olje, iz kosti fond, iz glave in obrezkov aspik. Vodo, ki je ostala od fermentacije lipovih listov in popkov, sem uporabil kot kis, namesto sladkorja, ki ga v Sloveniji ne pridelujemo, sem uporabil med.«

In to še ni vse, kajti Žiga Koprivc dodaja, da postrvi ni »poširal v plastični foliji, ampak v listih lipe, celo krožnik je bil iz lesa podrte lipe, ki v najboljšem primeru konča kot palica za podpiranje paradižnika. Kljub vsemu sem še vedno zavrgel oči ribe in po uporabi za jušno osnovo tudi kosti.«

Ocenjevanje jedi Žige Koprivca.
Ocenjevanje jedi Žige Koprivca.

Preberite tudi: Žiga Koprivc: na krožnike postavlja tudi reči, za katere nismo niti vedeli, da so užitne

V finalu dva slovenska tekmovalca


Na regijskem tekmovanju S. Pellegrino Young Chef Academy Competition je poleg mladeniča iz Celja barve Slovenije zastopal še obetavni Mojmir Šiftar, chef legendarne ljubljnaske Restavracije Pen. Kot so nam sporočili tisti, ki so tekmovanje spremljali od blizu, je bil chef Šiftar »s svojo prezenco in suverenim nastopom daleč pred vsemi, a je zmago in s tem uvrstitev v svetovni finale, ki bo prihodnje leto potekal v Milanu, domov odnesel predstavnik Grčije Grigoris Kikis.

Chef Mojmir Šiftar se je omenjenega tekmovanja, na katerem se je vsakokrat odlično odrezal, tokrat udeležil tretjič. »Pomembno je, da ne greš na takšno tekmovanje s pričakovanjem zmage. Seveda si je vsi želimo, a tu kuha deset izjemnih kuharjev, sodniki pa ocenjujejo končni izdelek, zgodbo in persono,« je pojasnil Mojmir Šiftar in dodal, da mlajšim chefom, ki še niso dopolnili 30 let, toplo priporoča sodelovanje na omenjenem tekmovanju. Ker se tudi sam bliža omenjeni starosti, do katere se lahko mladi kuharji prijavijo na omenjeno tekmovanje, zdaj že razmišlja o tem, da se bo v prihodnosti z veseljem spoprijel z vlogo mentorja kakega od mlajših obetavnih slovenskih kuharjev.

Mojmir Šiftar pred sodniki.
Mojmir Šiftar pred sodniki.

Preberite še: Barve in okusi novega Pena

Mentor chefa Mojmirja Šiftarja je bil na letošnjem tekmovanju chef Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, ena Michelinova zvezdica), medtem ko je mladega Žigo Koprivca spremljal chef Marko Magajne (Galerija okusov).

Poudaril je, da tekmovanje pomeni odlično priložnost za mreženje, odprejo se ti marsikatera vrata za nova sodelovanja in projekte. Na tekmovanju lahko sicer nastopijo le chefi, ki v času prijave še niso dopolnili 30 let, zato Mojmir prihodnje leto ne bo več mogel sodelovati, »a mlajšim kolegom udeležbo toplo priporočam. Sam bi v prihodnje z veseljem sodeloval kot mentor, že letos sem kolegom pomagal prijavah, ki so zelo zahtevne,« je še dejal mladi chef, ki sicer v Ljubljani vodi restavracijo Pen Klub.

Še to: poleg Grčije je bila Slovenija edina država, ki je imela v regijskem finalu kar dva tekmovalca.

Šefi in mentorji tekmovanja. 
Šefi in mentorji tekmovanja. 

Morda vas zanima: Poglejte, kako je Gordon Ramsay obdaril Ano Roš
Datum Objave: 16.11.2022 ob 13:11

Več iz te teme:

Mojmir ŠiftarŽiga Koprivcmladi chef

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.