To morate poskusiti v novi sezoni Odprte kuhne
Odprta kuhna, obsežni kulinarični dogodek, ki med koncem marca in začetkom jeseni ob petkih zavzame Pogačarjev trg sredi Ljubljane, stopa v dvanajsto leto. Med stojnice nas je pospremil Lior Kochavy, idejni oče in ustanovitelj kulinarične tržnice, teh pet novosti pa nas je navdušilo na prvi ugriz.
Soparjene žemljice in pita kruhki
Po pričakovanju je letos na stojnicah veliko sendvičev, saj ti doživljajo pravi preporod. Med najbolj zanimivimi novimi okusi so soparjene žemljice, ki se v ličnih bambusovih soparnikih grejejo na stojnici bistroja Lily Novy. Pod okriljem tega ljubljanskega bistroja sta si mladi Marko Lukić in Izidor Klevišar zastavila zgodbo, imenovano Ljubao, ki se vrti okoli soparjenih žemljic bao. Mi smo poskusili tisto z imenom pišo, o njej nam je mlajši od kuharjev romantično povedal: »Ime označuje piščanca, ki je v nadevu, je pa tudi res, da me tako, Pišo, kdaj ljubeče pokliče moja punca Gabrijela. Njej je posvečeno ime druge žemljice – tisto s kraljevimi gamberi smo imenovali gambrijela.«
Jedi je premierno predstavil tudi novejši mariborski bistro Lou, kjer sta se lastnica Vivian Uhl in njen vsestranski pomočnik Vito Goršič odločila, da različne nadeve spravita v ploščate kruhke. Nadevi so trije: zelenjavni ali piščančji, tisti z nacufano svinjino pa je podčrtan z zeljno solato coleslaw, ribanim sirom, hišno omako in mikrozelenjem.
Gobice in sarmice
Med iskanjem rastlinskih različic se nam je oko ustavilo na stojnici ekipe Fungalist, kjer sta jedi iz modernih sort gob predstavljala ustanovitelj dolenjske gobje zgodbe Miha Grulja in mlada kuharica Brina Robinik Kobal, ki se je verjetno spomnite iz lanske sezone oddaje MasterChef Slovenija. Juho iz šitak sta nalivala v kruhove skodelice, v bagete sta poleg ostalih dodatkov razporejala resastega bradovca oziroma mariniranega kraljevega ostrigarja. »Pri ustvarjanju receptov smo gledali predvsem na to, da ostale sestavine povzdignejo okus gob,« je pojasnila Robinik Kobalova.
In ker tudi na pomlad teknejo sarmice, smo na stojnici ljubljanskega, ajurvedsko zastavljenega bistroja Gaudi & Naan našli prav posebne. »Gaudijeve sarmice so v zelje oviti fermentirani indijski oreščki, postreženi z mlado špinačo, drobljencem iz soje in riža, zraven je pire krompir,« je pojasnila Aleksandra Komasz, ki jih je stregla ob pomoči sous-chefa Oma Raya.
Za konec: sladka škatlica
Če vas bo v novi sezoni Odprte kuhne zamikalo kaj sladkega, je tu nova tortica, priročno postrežena v škatlici. Premierno jo je predstavila Lea Grom, ki ustvarja pod imenom Stories by Lea, okusa pa sta dva: bogata pistacija in nutella.