Odprta Kuhinja

To so najbolj priljubljene testenine v Sloveniji

Na voljo je mnogo oblik. FOTO: Yelenayemchuk/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi v svetu testenin se vse več govori o veganstvu, na naš trg pa z dolgimi koraki vstopajo trendi iz svetovnih kuhinj, denimo iz Azije.

Testenine so ena tistih sestavin, po katerih v domači kuhinji radi sežemo, ko nam za pripravo kosila zmanjkuje časa. Samo vodo je treba pogreti, jo soliti in v njej po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhati testenine, sočasno pa v ponvi, ki se greje na sosednji plošči, pripravimo omako po trenutnem navdihu. Vas zanima, katere testenine so najbolj priljubljene v Sloveniji? In v katero smer se pomikajo svetovni trendi?

Klasika: špageti z bolonjsko omako FOTO: Getty Images
Klasika: špageti z bolonjsko omako FOTO: Getty Images

»Med Slovenci je še vedno najbolj priljubljena in najbolj prodajana kratka testenina v obliki polžkov, zelo priljubljeni pa so tudi špageti. Vendar pa pašta niso le polžki in špageti, temveč je to neskončen svet raznolikih oblik in omak,« so testenine, po katerih je pri nas največ povpraševanja, opisali v ajdovskem Mlinotestu. 

O tem, v katero smer gredo svetovni trendi, pravijo: »Kar se tiče trendov – ne samo na področju testenin, temveč v prehrani nasploh, še vedno vztraja trend veganstva, v porastu je povpraševanje po proteinskih izdelkih oziroma izdelkih s povečano vsebnostjo beljakovin. Na naš trg vstopa tudi trend svetovnih kuhinj, denimo testenine iz azijske kulture.«

Vse bolj nas osvajajo drugačni okusi, tole je pad thai. FOTO: Oksanakiian/Getty Images
Vse bolj nas osvajajo drugačni okusi, tole je pad thai. FOTO: Oksanakiian/Getty Images

Vabljeni na Pašta fešto!

Na ajdovsko podjetje smo se obrnili z razlogom: če bo lepo vreme, bo na Lavričevem trgu sredi Ajdovščine ta konec tedna, natančneje 25. maja, Pasta fešta, če bo ta dan slabo vreme, bo dogodek prestavljen na prvo junijsko soboto. V Ajdovščini festival, ki se osredotoča na testenine, pripravljajo vse od leta 2018.

Lani je trg zavzelo več tisoč ljudi, postregli so jim več kot 700 kilogramov testenin, letos pa bodo gostom pašto vseh oblik in okusov pripravljali tudi Sara Rutar, prva ženska, ki je zmagala v oddaji MasterChef Slovenija, ter sodnika omenjene oddaje Mojmir Šiftar in Karim Merdjadi. Tam bodo še znana chefa Jorg Zupan in Igor Jagodic, svetovni podprvak v kuhanju testenin Matjaž Cotič ter ekipe številnih gostiln iz Vipavske doline in okolice. »Pričakujemo, da bo gurmanske jedi iz pašte na Pašta fešti okušalo več kot 10.000 obiskovalcev in da bomo letos skuhali več kot 1000 kg testenin,« so napovedali v Mlinotestu. 

Priporočamo še: Domači slaniki, ki so boljši od tistih iz pekarne

 

 

Datum Objave: 24.5.2024 ob 07:05

Več iz te teme:

testeninePašta Feštatrendi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.