Ali džintonik zares odganja komarje

V vročih počitniških dneh si še posebno radi privoščimo džintonik. Pravijo, da odganja tudi komarje. Je to mit ali resnica?

V teh dneh tema pogosto nanese na komarje, saj se zdi, da so letos še posebno žejni. Tako se nadležnih zajedavcev poskušamo znebiti na vse možne načine: na spletu lahko preberemo, da pomaga metino eterično olje, sivka in drugi repelenti, zasledili pa smo celo džintonik. No, pravzaprav naj bi komarje odganjale sestavine, ki so v tem koktajlu. Brinovo eterično olje in kinin komarjem namreč ne dišita, o njunem delovanju pa pričajo tudi zgodovinski zapisi.

Priporočamo še: Toniki: nova evforija na obzorju?

V boj za ozemlje in proti komarjem

V obdobju kolonizacije, natančneje med britanskimi osvajanji, so vojaki poizkušali zavzeti marsikatero ozemlje s tropskim podnebjem. Takrat so se bili prisiljeni soočiti tudi s tropskimi komarji, ki so bili nevarni zaradi potencialnih okužb z malarijo. Vojaki so tako na terenu uživali pripravek vode s kininom. Grenko pijačo, ki so jo pripravili iz kininovih tablet.

V tem obdobju se je tako rodil tonik, a ker je bil kininov zvarek neverjetno grenak, so ga pričeli redčiti z, ne boste uganili, džinom! Takšni so torej začetki džintonika, danes nadvse priljubljene alkoholne mešanice, ki grla še posebej pogosto poboža v vročih poletnih večerih.

Kinin sicer izvira iz Južne Amerike. Pozornost sveta pa si je prislužil s kar nekaj cenjenimi učinki v medicini. Ker je analgetik, namreč pomaga blažiti bolečine in odganjati visoko telesno temperaturo ter sprošča mišične krče.  Je pa res, da danes v tonikih najdemo veliko manjšo količino kinina kot nekoč in poceni toniki te sestavine sploh ne vsebujejo več. Pa tudi sicer ni dokazov, da bi s hrano in pijačo, ki jo uživamo, lahko pregnali komarje.

Džintonik si tako privoščite po pameti in v dobri družbi, komarje pa boste morali pregnati kako drugače.

Preverite še: Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Fotografija: Getty Images

Vir: Mr. Goodlife

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana