Domači lipov liker: pripravimo okusno pijačo prijetne barve

Priprava žganih sadnih ali zeliščnih pijač je izjemno preprosta, izbrane sestavine prelijemo z žganjem in pustimo, da naravni procesi opravijo svoje.

Poleti je čas za pripravo aromatiziranih domačih žganih pijač. Pri nas v žganje namakamo različne plodove, na primer borovnice, ter zelišča vseh vrst. Žganje s tem pridobi posebno barvo, vonj in okus. Če mu dodamo še sladkor, dobimo prijetno sladke likerje, ki jih ponudimo kot aperitiv ali digestiv.

Domači lipov liker

Za 4 osebe.

  • 1 vrečka lipovega cvetja
  • 1 liter žgane pijače (žganje, vodka)
  • 0,5 kg sladkorja

Priprava

1. Lipove cvetove naberemo (v suhem vremenu) in sušimo vsaj en dan. Nadevamo jih v velik kozarec za vlaganje.

2. V drugi posodi zmešamo žganje in sladkor, da se sladkor raztopi. Z mešanico prelijemo lipove cvetove, kozarec zapremo in postavimo v temen prostor. Najbolje v shrambo ali klet, kjer je temperatura okoli 20 stopinj Celzija. Pustimo stati tri dni, kozarec pa enkrat ali dvakrat na dan pretresemo.

3. Potem tekočino precedimo skozi čisto gazo in nalijemo v steklenice. Zapremo in pustimo stati v istem prostoru še kak teden, preden pijačo postrežemo.

Priporočamo še: Nadevane bučke z mletim mesom in sirom: recept, ki vedno pride prav

Naslovna fotografija: Shaiith/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana