Kako naredimo pomarančni liker

V času, ko ni jagodičevja ali drugega domačega sadja, okusen liker pripravimo kar iz južnega sadja.

Sadni liker lahko pripravimo iz tako rekoč vsega sadja, najbolj priljubljene so borovnice in višnje. Glede na to, da smo zakorakali že globoko v jesen, domačega svežega sadja ni več toliko na voljo. Kupimo lahko še jabolka in hruške, iz katerih lahko prav tako pripravimo liker. Vedno pa lahko naredimo okusno pijačo iz južnega sadja, na primer iz pomaranč in limon. Ko je sadni liker narejen, ga precedimo, da dobimo bistro tekočino. Pozneje mu lahko dodamo nekaj koščkov sadja, najbolje tistega, iz katerega smo liker pripravili. Večje sadje narežemo, jagodičevje pustimo celo. Z alkoholom prepojeno sadje ima svojski okus in ga lahko ponudimo zraven likerja.

Sestavine za 10 oseb

– 4 pomaranče
– 2 limoni
– 5 dl žganja ali vinskega cveta
– 50 dag sladkorja
– 1 vaniljeva palčka

Priprava

1. Pomaranče in limone na tanko olupimo in lupine na hitro prekuhamo v vodi. Vodo zamenjamo s svežo in še enkrat prekuhamo, tako lupine izgubijo grenkobo. Lupine precedimo.

2. Limone in pomaranče narežemo na krhlje, prelijemo s svežo vodo, da so pokrite, in prevremo. Dodamo vaniljo, odstavimo z ognja in pustimo stati nekaj minut. Krhlje poberemo iz vode in jih skupaj z lupinami naložimo v steklene kozarce.

3. V vodi, v kateri smo kuhali pomaranče, raztopimo sladkor in s to tekočino prelijemo pomaranče. Prilijemo še žganje, kozarce zapremo in pustimo v temnem prostoru en teden. Precedimo skozi gosto tkanino.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Priprava na praznike: sladka in alkoholna darilca

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.