Koktajli: Moskovska mula spet brca

Tale poseben primerek nam je za vesele petkove urice ponovno zamešala Limetka Vesna.

Koktajl moskovska mula ali Moscow Mule po angleško, za katerega pred desetletjem ni slišal skoraj nihče, je danes ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, skupaj z gin tonikom pa velja za zvezdo trenutnega koktajl preporoda.

Mulino rojstvo

Navkljub imenu in glavni sestavini, Moscow Mule ne izvira iz Rusije – je čistokrvni ameriški koktajl, ki so ga leta 1941 ustvarili trije moški v industriji pijač. Če verjamemo legendi, je ameriški gostinec John Martin iskal načine, kako prepričati Američane, da je vodka Smirnoff zakon, in ko je srečal Jacka Morgana, lastnika bara Cock ‘n’ Bull Pub v Los Angelesu z veliko zalogo ingverjevega piva, sta skovala pakt, da ubijeta dve muli, khm, muhi na en mah. Pred letom 1930 je bila vodka relativno neznana v ZDA, a s koktajli, kot sta Moscow Mule in White Russian, so tudi Američani podlegli njenim šarmom. Zgodba tega koktajla je tako zgodba čistega kapitalizma.

Tri enostavne sestavine za popolnost

Koktajl moskovska mula se pripravi tako preprosto, da ga večina barmenov ne mara, saj jim ni v izziv. A ravno zato je izjemno primeren za domače ustvarjanje, še posebno za zabave.

Ima le tri sestavine: vodko, ingverjevo pivo in limeto, ki jih lahko prilagajate lastnemu okusu. Pri vodki je treba paziti, da je dobre kakovosti, vsaj srednji cenovni razred. Pri ingverjevem pivu lahko uporabite tista, ki so narejena za ta koktajl in so bolj milega okusa, na primer Fever-Tree Ginger Beer, bolj pogumni pa lahko uporabijo jamajško ingverjevo pivo, ki je veliko bolj začinjeno in močnejšega okusa. Predlagam eksperimentiranje!

Za Moscow Mule uporabimo visok kozarec in radodarno količino ledu. Tradicionalno se ga postreže v bakrenem vrčku, ki je skozi zgodovino postal zaščitni znak pijače, a za domačo pripravo je visok steklen kozarec povsem primeren.

Kako si ga zamešamo?

– 1 merica vodke
– 2 merici ingverjevega piva
– polovica limete
– 5–7 kock ledu
– visok kozarec

Limeto iztisnemo v kozarec in jo nato položimo na dno kozarca. Napolnimo ga z ledom, dodamo vodko in ingverjevo pivo. Premešamo. Uživamo!

Preberite še: Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Naslovna fotografija: Thinkstock

Vesna Doknić

Zaprisežen foodie in velika ljubiteljica mednarodne kuhinje. Ko bom velika, bom imela kuhinjo na prostem, ki bo kos prav vsakemu mojemu izzivu, nekje na mediteranski obali.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana