Odprta Kuhinja

Koprivni sirup

A bunch of nettle on a wooden table for cooking
Odpri galerijo
A+   A-
Kopriva ima značilen okus, zato predlagamo, da količino, ki jo namakate, prilagodite svojemu okusu.



Smo vas presenetili, ne? Da, tudi iz kopriv je mogoče narediti sladek sirup, ki je uporaben tako kot poživljajoč tonik kot dodatek k alkoholnim pijačam, najbolj tipično k viskiju. Dve metodi sta: po eni pripravite zelo močan čaj z blanširanjem mladih koprivnih vršičkov. Blanširati je mogoče več serij v isti vodi, tako se okus zares zgosti, potem pa sledi postopek z limonami in sladkornim sirupom. Mi smo izbrali kar postopek, pri katerem smo koprive namočili v vroč sirup, ki smo mu dodali citronsko kislino. Nekateri tako namočene koprive pustijo še kak teden, nam se je zdelo, da bi okus utegnil postati premočan, pa tudi v enem tednu bi bila nevarnost, da kljub sladkorju začne kaj gniti, verjetno dokaj realna. Sirup je zaradi oblice citronske kisline rdečkaste barve, in ko bomo mi kuhali naslednjič, je bomo uporabili pol manj pri tako majhni količini vode. Ta sirup bi od vseh utegnil vsebovati največ koristnih snovi, ki so topljive v vodi: za prgišče mineralov, pa vitamina C in A. Zakaj ne bi poskusili? Kopriva je zakladnica koristi, najboljša zelena zelenjava, kajti dostopna je vedno, povsod in vsem. Koprivni sirup bo letos hit.

Sestavine


- 400 g vršičkov mladih kopriv
- 1 kg sladkorja
- 20–30 g citronske kisline
- 1 l vode

Priprava


1. Koprivne vršičke pregledamo, odstranimo slabe liste in morebitne žužke in nasekljamo.

2. Vodo zavremo skupaj s sladkorjem, dodamo citronko in mešamo, da se sladkor povsem stopi. Ko se raztopina nekoliko ohladi, vanjo namočimo nasekljane vršičke kopriv in pustimo 24 ur, da se okusi spajajo.

3. Naslednji dan precedimo skozi gosto gazo in stekleničimo v sterilne steklenice.
Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado

Fotografije Mavric Pivk in Neli Selan/BIC Ljubljana
Datum Objave: 25.5.2019 ob 08:05

Več iz te teme:

koprivasirup

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja