Smrekovi vršički: nabiranje in uporaba v kulinariki

Dobili smo namig, da se vas namerava v začetku maja ogromno zapoditi v gozd po smrekove vršičke – in obujati rahlo pozabljeno izdelavo sirupa proti kašlju. Kako pa je z vršički v kulinariki?

Ali vam prav pride kak namig, kako aromatične vršičke uporabiti tudi v kulinariki? Z Mirjam Grilc smo odšli na sprehod v gozd in izvedeli marsikaj koristnega.

Mirjam, kakšna je vrednost smrekovih vršičkov v zeliščarstvu?

Vršički vseh užitnih iglavcev spadajo v tradicionalno zeliščarstvo in so koristni v boju proti prehladnim obolenjem. Niso le vršički zdravilni, tudi mlade iglice lahko naberemo in shranimo za čaj. Dober podatek je, da pljučni bolniki najbolje okrevajo v smrekovem, borovem gozdu – ravno zaradi zraka.

Ali so vršički vseh iglavcev enakovredni po koristnosti?

Po pripravkih in izkušnjah sodeč bi rekla, da ne. Prednjačijo smreka, jelka in bor, medtem ko se nekateri drugi iglavci bolje izkažejo z drugimi zdravilnimi deli.

Poskusite: Domača majoneza s smrekovimi vršički
Domača majoneza s smrekovimi vršički

Ali imajo smola iglavcev in vršički enake koristne lastnosti?

Smolo, pripravljeno v mazilu, večina uporablja predvsem zunanje pri utrujenih mišicah, revmatičnih obolenjih, pri raznih vnetnih boleznih, medtem ko vršičke uporabljamo notranje, predvsem pri boleznih dihal, proti pomladanski utrujenosti in pri čiščenju krvi. Nekoč so smolo učinkovito uporabljali notranje, vendar za takšno uporabo priporočam raje vršičke, ki jih utrgamo na sprehodu, nekaj časa žvečimo in izpljunemo, kajti s smolo je treba ravnati zelo previdno.

Zakaj je najbolj priljubljen način priprave sirupa iz vršičkov tisti, pri katerem jih s sladkorjem izmenično v plasteh nalagamo v kozarec in potem pustimo na soncu? Kakšno je razmerje med tema dvema sestavinama?

Verjetno je to najbolj »ljudski« način, ki je šel iz ust do ust, hkrati pa preprost, le sonce mora biti dovolj močno. Tudi sama pripravim tako kozarec ali dva, sicer pa bolj prisegam na način, ki sem ga opisala v tokratni številki. Razmerje pri pripravi, ko nalagamo sestavini v kozarec, naj bo 1:1, če je sladkorja preveč, se težje stopi in tudi okus vršičkov se čuti manj.

Tokrat smo hoteli sirup, ki je samo za pomiritev kašlja. Kakšno vlogo pa ima melisa?

Melisa je rastlina, ki pomirja celoten organizem. Pomiri in umiri, kar je zelo pomembno pri prehladnih obolenjih, povezanih s kašljem. V takšnih dneh, ko nam kašelj otežuje mirno noč, bo melisa naredila svoje. Sprostila bo zakrčenost zaradi kašlja in nas popeljala v miren spanec.

Priporočamo: Sirup s smrekovimi vršički z meliso
Sirup iz smrekovih vršičkov z meliso

V kulinariki so vršički zelo redki. Vi sicer redno vsako leto pripravite tri nove izvirne recepte, ampak široko razširjena pa ta uporaba ni. Zakaj, mislite, je tako?

Zagotovo je eden od razlogov ta, da so aktualni spomladi, drugi, da je okus nevsakdanji in je potrebnega precej razmisleka, kam jih umestiti, da bodo prišli do veljave, pa vendar ne bodo premočnega okusa, kar sami po sebi so. Ker sem že pred časom pripravila recepte s smrekovimi vršički, lahko bralce spomniva, da se zelo dobro izrazijo v mesnih jedeh.

Kako naj vršičke nabiramo? So res najboljši tisti, ki so rasli v senci?

Pravzaprav je najbolj pomembno, da jih nabiramo v čistem okolju, senca ali sonce, ko so mladi, ni tako pomembna. Razlika je v tem, da na soncu hitreje rastejo in niso več tisti luštni in majhni, ki jih imamo radi za sirup.

Je kakšna priporočena količina, koliko pripravkov iz smreke lahko zaužijemo na dan?

Če se s čajem zdravimo, je dovolj dve skodelici na dan, sicer pa vršičke, iglice lahko dodamo v mešani planinski čaj. In če me spomin ne vara, fitoterapevti uporabe čaja in sirupa ne omejujejo in dovoljujejo celo do enega leta neprekinjeno.

Priporočamo tudi: Kokosovo pecivo s smrekovimi vršički
Kokosovo pecivo s smrekovimi vršički
Preberite tudi: Pri nabiranju smrekovih vršičkov spoštujemo gozdni bonton

Fotografije: Getty Images, Eva Legiša

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana