VIDEO: Kavni oblak, najbolj priljubljen način pitja kave ta hip

Frape, dalgona, stepena kava. Poimenovanj je več, nam pa je najljubše, ko si pripravimo kar kavni oblak. Že zveni imenitno!

Kava v oblaku je trenutno najbolj priljubljena razvada po vsem svetu. O njej smo poročali že ob začetku epidemije, ko ste nam nekateri za uteho v težkih časih poslali svoje prve fotografije tega napitka. Zdaj pa smo se tudi v uredništvu pridružili tej množični obsedenosti in preskusili različne možnosti.

Kako stepemo kavo?

Dve žlici instant kave (s kofeinom ali brez), dve žlici sladkorja in dve žlici vode (ni pomembno, da je vroča, kot pišejo nekateri, uspe v vsakem primeru) stepamo nekaj minut, da postane čvrsta pena, podobna stepenim beljakom ali stepeni smetani. Če se vam zdi količina sladkorja prevelika, jo lahko prepolovite. Toliko pripravljene pene bo zadostovalo za dve veliki kavni porciji ali za štiri majhne espresso količine.

Priporočamo tudi: Najboljše slovenske kavarne, ki nas že pričakujejo
Prava obsesija!

Različice kave v oblaku

Napitek postrežemo tako, da v kozarec natrosimo led, ga prelijemo z mlekom (izberete lahko tudi različne rastlinske okuse), na vrh pa še nekaj žlic kavne pene. Poskusili smo, kako se obnese vroče mleko, a nam napitek ni bil niti pol toliko všeč kot hladen. Držite se mrzle različice! In še namig: čudovito se obnese čokoladno mleko.

Praznične izboljšave: kdaj pa kdaj si jih vendarle lahko privoščimo, kajne? Takrat v kozarec najprej natočimo kavni, čokoladni liker, rum, amaretto … kaj bi še lahko? Ne vse hkrati, se razume. Nato dodamo led, mleko in kavno peno. Led bo pomagal, da bo med mlekom in likerjem nastala barvna meja, ta pa bo še bolj izrazita, če boste mleko prilili čez žlico.

Veliko kavnih užitkov vam želimo!

Stepajte raje z mešalnikom, da vam roka ne odpade.

Fotografije, video in priprava: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana