Zakaj gina ne smemo kuhati

Kuhanemu vinu  in drugim napitkom, s katerimi se radi pogrejemo, se množično pridružuje še gin.

Zima je čas toplih pijač, ki jih to sezono vsekakor ne manjka tudi po lokalih, kjer se trudijo na vse pretege, da goste navdušijo s takšnimi in drugačnimi zvarki. Trenutna zvezda je, vemo, gin, zato so se gostinci domislili marsičesa. Tudi kuhanega gin tonika, ki je, roko na srce, pravi nesmisel. Prav tako so splet preplavili raznorazni recepti, kako ta topel napitek pripraviti doma, a marsikateri med njimi vsebuje škrata.

Priporočamo še: Recepti in namigi z ginom slovenskih proizvajalcev

Ta sicer povsem simpatičen možicelj namreč ne ve, da gin ni nikoli kuhan. Zakaj, sprašujete? Kot nam je razložil Blaž Žgank, barman iz kavarne in koktajl bara Playa, alkohola ni priporočljivo segreti čez 70 stopinj, saj bo izhlapel in izgubil aromatiko. Gina, pa tudi vina in drugih alkoholnih pijač, ki jih uporabimo za tople napitke, tako ne smemo kuhati oziroma vreti. Kupiti si bo treba kuhinjski termometer ali pa tekočino, ki jo segrevamo, umakniti z ognja, še preden zavre, kuhan gin pa preimenovati v vroči gin. No, tudi kuhanček bi pravzaprav moral biti »topelček«, se pošali sogovorec.

Recepture

Blaž vroči gin pripravi takole: najprej skuha planinski ali kamilični čaj, nato v kozarec nalije tri do štiri centilitre izbranega gina, prelije s čajem, doda cimet in klinčke.

Lahko pa si ga pripravite tudi tako, da odmerite 2 decilitra jabolčnega soka, 25 mililitrov gina, žličko medu, poiščete cimetovo paličico in odrežete rezino limone ali pomaranče. Sok, med in cimet segrejete v kozici, odstavite, prelijete v skodelico oziroma primeren kozarec, dodate gin in cimetovo paličico ter še vroče postrežete. Po želji okrasite z rezino limone ali pomaranče.

Priporočamo še: Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Različic je nešteto in kmalu vam jih bomo v sodelovanju z ekipo, ki bo še letos organizirala festival gina, poimenovan Brina, postregli še več. Sledite nam, kmalu izveste vroče novosti, kaj vse se bo dogajalo z vašo najljubšo pijačo.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU.

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed