4 koraki do popolno stepenih beljakov

V teh deževnih dneh nam ne preostane drugega, kot da kaj spečemo. Pri tem pa se lahko naučimo tudi kakšnega novega kulinaričnega trika.

Rahel biskvit z jagodami je vedno odlična ideja, spomladanskih sadežev morda še ni na vrtovih, a jih je na tržnicah in v trgovinah na pretek. Tudi puhaste palačinke se bodo krasno prilegle na deževen večer. Skratka, navdiha ne manjka, da pa bodo prav vse sladice in slaščice uspele, danes pišemo o tem, kako zanje optimalno stepsti beljake.

Poznati je treba štiri preproste korake, ki bodo poskrbeli, da bo v snegu kar največ zračnih mehurčkov, posledično pa bodo sladki grižljaji nadvse rahli.

Sobna temperatura

Najprej potrebujemo svežo posodo, v kateri ni bilo nobene druge sestavine, celo praška moke ne. Vanjo ubijemo jajca, ki naj bodo segreta na sobno temperaturo. Hladna namreč s stepanjem ne bodo postala tako puhasta. V beljake lahko stresemo tudi ščepec vinskega kamna, ki bo povečal volumen jajc.

Začnite počasi

Stepanja se boste najverjetneje lotili z mikserjem, saj je je ročno precej bolj zamudno in utrujajoče. A pazite, da začnete pri najnižji hitrosti, saj boste tako najučinkoviteje razbili beljakovinske vezi in beljak bo postal bolj elastičen. Ko postane penast, zvišajte hitrost.

Stepajte postopoma

Sprva se bo beljak spenil in bo postal podoben milnici. Nato se bodo začeli oblikovati mehki vrhovi, ki se kaj hitro prevrnejo. Če želite dodati sladkor, je na tem mestu čas, da ga stresete k beljakom. Nato nadaljujte s stepanjem, dokler površina ni videti kot nekakšen čarovniški klobuk, ko z nje odmaknete metlico. Če nadaljujete s stepanjem, bo beljak postal čvrst in podoben brivski peni. Takrat je čas, da ugasnete mikser.

Ne pretiravajte

Kot smo zapisali zgoraj, je pomembno, da veste, kdaj končati. Če boste pretiravali in nadaljevali, se bo zgodba o popolnem beljaku klavrno končala. Če pa sneg slučajno preveč stepete, ga še vedno lahko rešite. Dodajte še en beljak in ponovno stepajte.

Preberite še: Božanski šarkelj z jagodami in čokolado

Fotografija: jaanalisette/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed