VIDEO: Najbolj preprost biskvit z jagodami in smetano, ki naredi vtis

To je tisti manj redilni, brez maščobe, predvsem pa izbran zato, da odpravimo strah pred nekim izrazom v tujih receptih, ki marsikoga odvrne od tega, da bi se lotil priprave: self-raising flour, samovzhajalna moka! Smešno preprosto jo je narediti. Pravzaprav jo že delate …

Rekla bi, da ni preprostejšega biskvita, kot se pripravi po tem receptu – ampak vedno naredi vtis, ko pride na mizo. Čeprav preprost, je kombinacija puhastega testa, mehkega kot kuhinjska gobica, smetane in jagod neustavljiva. Vsaj enkrat na leto je to treba pripraviti, ponavadi se nam zbudijo skomine, ko trg preplavijo prve spomladanske jagode.
Ste tudi vi med tistimi, ki so do zdaj mislili, da je samovzhajalna moka neka hudo kemijska in umetna zadeva za kuhinjske lenuharje? Jaz sem, in ker je pri nas kot take ni, sem recepte, ki jo priporočajo, kar preskočila. No, samo minuto bi si morala vzeti – in bi ugotovila, da je to čisto navadna moka, ki so ji že dodali pecilni prašek, tudi nekaj soli pride prav.

Samovzhajalna moka

Naj povem drugače: v receptih za peko slaščic vam praviloma svetujemo, da najprej pomešajte suhe sestavine med seboj – zelo verjetno takrat ustvarite neke vrste samovzhajalno moko.

Formula gre tako: 150 g moke presejte in pomešajte z eno in pol do dvema žličkama pecilnega praška in četrt žličke soli. In dobili ste samovzhajalno moko.

Takšno moko si je mogoče narediti na zalogo – a ne preveč, ker vzhajalna moč sčasoma malo upade.

 

Recept je za dva biskvitna oblata premera 18 cm in seveda prav tako velik pekač. Razrežemo na osem kosov, vsak bo imel manj kot 300 kalorij.

Biskvit

  • 3 jajca
  • 90 g sladkorja (najbolj drobneje mletega za peko)
  • 90 samovzhajalne moke (ali 90 g navadne moke z zvrhano žličko pecilnega in dobrim ščepom soli)

Nadev

  • 300 g sladke smetane
  • 400 g jagod
  • 3 žlice jagodne marmelade

Dodatno

  • maslo za pekač

Priprava

1. Pečico segrevamo na 190 stopinj Celzija.

2. Okrogel pekač premera 18 cm obložimo s peki papirjem, namažemo z maslom, zlasti obod. Idealno bi bilo, če imamo dva pekača, da se biskvita pečeta hkrati.

3. Jajca ubijemo v posodo stoječega mešalnika, ki smo ga opremili z nastavkom za stepanje. Dodamo sladkor in pri veliki hitrosti stepamo, dokler se jajca in sladkor ne povežejo, zmes naraste, postane puhasta in za precej odtenkov svetlejša.

4. Polovico moke, zmešane s pecilnim in soljo, presejemo na jajčno zmes in jo z lopatko previdno, ampak temeljito vmešamo v sladka jajca. Ponovimo, da porabimo vso moko.

5. Testo razdelimo na dva čim bolj enaka dela: če imamo dva pekača, napolnimo oba, sicer samo enega in bo morala druga polovica hočeš nočeš počakati naslednji krog.

6. Pečemo 20–25 minut, čakamo, da začne testo odstopati od roba in konzultiramo znameniti zobotrebec.

7. Biskvita hladimo na rešetki, v tem času očistimo in na četrtine narežemo večji del jagod.

8. Na trdo stepemo sladko smetano.

9. Na prvi biskvit namažemo jagodno marmelado, potresemo z narezanimi jagodami, namečemo nanje pol smetane, in to z zamahom, pokrijemo z drugim biskvitom in na vrh nagrmadimo preostalo smetano. Okrasimo z nekaj celimi jagodami, ki smo jih prihranili.

Namig: Tako pripravljen biskvit bo silno mehak, lahko pa ga polijemo tudi s kakšnim sokom, da bo še bolj sočen, pod marmelado. Najboljša izbira bo kakšen iz tropskega sadja.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana