5 hladnih omak s česnom, ki jih ni treba kuhati

Ob mesu in ribah z žara so prave zvezde vsakega poletnega piknika, odlično pa se obnesejo tudi kot marinade ali dodatek testeninam, rižu, solatam …

Te dni kosilo velikokrat pripravimo kar zunaj na žaru. Na rešetkah se namreč da ustvariti marsikaj, še bolje pa je, če si za piko na i vzporedno v kuhinji omislimo tudi nekaj okusnih omak. Danes smo na kup zbrali nekaj idej, ki od vas ne bodo zahtevale veliko časa, primerne pa so predvsem za tiste, ki obožujete česen.

Tržaška omaka

Gotovo ste že slišali za tržaško omako, ki je najpogosteje postrežena k ribam in lignjem. Tudi na pici jo velikokrat zagledamo, njeno bistvo pa je seveda močan okus po česnu. Poleg mnogih sesekljanih strokov za njeno pripravo potrebujemo še nekaj vejic svežega peteršilja in toliko oljčnega olja, da vse skupaj lepo prekrije. Priprava v multipraktiku ali blenderju je sicer mogoča, a jo odsvetujemo, saj bomo z njima pripravili tržaško s kašasto teksturo. Namesto tega raje priporočamo dodobra nabrušen nož, s katerim dobro sesekljamo česen in peteršilj, nato pa vse skupaj prelijemo z oljem.

Persillade

Omaka persillade, ki prihaja iz Francije, zelo pogosto pa se znajde tudi na menijih Kanade, je skoraj enaka kot tržaška, le da že v originalu poleg česna, olja in peteršilja vsebuje tudi kislino. Lahko torej uporabimo limonov sok, odlično pa se bo odrezalo tudi nekaj kapljic jabolčnega ali vinskega kisa. Postopek priprave je enak tistemu za tržaško omako, le da pri tej različici vse skupaj še bolj drobno sesekljamo, končni rezultat pa je bolj podoben teksturi pesta.

Chimichurri

Čimičuri je hladna zelena omaka argentinskih korenin, ki se odlično ujame z mesom in morskimi jedmi, čili v njej pa jed še bolj podžge. Tudi tukaj je ključno, da je ne pripravimo z električnim sekljalnikom, temveč sestavine sesekljamo na roko – koščki v njej morajo biti še vedno dovolj veliki. Česnu, oljčnemu olju in peteršilju v tem primeru dodamo še čili in žlico vinskega kisa. Aromo pa ojačamo še s čajno žličko sušenega origana.

Priporočamo: Recept za čimičuri

Gremolata

Tudi za pripravo gremolate ne bomo potrebovali posebnega kuharskega znanja in tudi ta omaka bo pripravljena v ekspresnih petih minutah. Med njo in tržaško je razlika v le eni dodani sestavini. To je nastrgana limonova lupinica. Zaradi nje bo omaka nosila bolj svež okus. V primeru, da pri roki nimate bio limon, lahko lupinico nadomestite tudi z limonovim sokom. Poigrajte se še s pomarančo in dobili boste nove razsežnosti, ki jih ta dodatek jedem ponuja.

Vietnamska marinada

Zgornje omake izvirajo iz Evrope, če pa želimo pikniku dodati malce eksotičnega pridiha, lahko pripravimo vietnamsko marinado. Tudi ta omaka temelji na svežem česnu, dodamo pa ji še nekaj drugih sestavin. Potrebujemo polovico šalotke, štiri stroke česna, sok šestih limet, 60 mililitrov ribje omake ter dve žlici sladkorja. Namesto peteršilja posežemo po šopku svežega koriandra. Dodatna razlika pa je tudi v tem, da lahko v tem primeru brez zadržkov vse skupaj vržemo v blender in omako pripravimo v pičli minuti. Primerna je tudi za marinado mesa.

Preberite še: Piščančji file s timijanom in limono v 10 minutah

Fotografija: Aleksandr_Vorobev/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana