Piščančji file s timijanom in limono v 10 minutah

Tako pripravljen piščanec vedno uspe, brez izjeme – rezultat je sočen in popolno pečen piščančji file, poleg katerega nastane še slastna maslena omaka. S takim kosilom zagotovo prepričamo tudi največje dvomljivce.

Piščančji file ima tako zagovornike kot nasprotnike. Slednji mu očitajo pustost in premalo sočnosti in raje zagrizejo v druge, bolj mastne in slastne dele piščančka.

Midva spadava med njegove zagovornike, saj kot največja mišica piščanca omogoča raznoliko pripravo. Zanimivo je, da je med najbolj okusnimi nadvse preprost recept, za katerega potrebujemo zgolj 10 minut.

Najprej file dobro začinimo in popečemo z obeh strani. Po kratkem obisku pečice ga le še glaziramo z maslom, zelišči in limono.

Piščančji file

  • 2 piščančja fileja brez kosti in kože
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 3 žlice masla
  • 2 vejici timijana
  • strok česna
  • limona
  • žlička sladke rdeče paprike
  • sol, poper

Priprava

1. Pečico segrejemo na 170 stopinj.

2. Piščančja fileja z obeh strani dobro posolimo in popopramo ter začinimo z žličko sladke rdeče paprike.

3. Fileja prelijemo z rastlinskim oljem in ju nekajkrat obrnemo, da ju olje v celoti prekrije.

4. Na močan ogenj postavimo ognjevarno ponev, primerno za uporabo v pečici. V segreto ponev položimo fileja z lepšo stranjo navzdol. Na vsaki strani ju pečemo 2 minuti, da se lepo zlato rumeno zapečeta.

5. Ponev prestavimo v pečico za 5 minut. Potem jo previdno vrnemo na šporget, obvezno uporabimo kuhinjsko rokavico ali krpo.

6. V ponev vržemo 3 žlice masla, 2 vejici timijana in strt strok česna. Dodamo tudi žlico limonovega soka. Ponev nagnemo proti sebi, z žlico pobiramo stopljeno maslo in ga prelivamo po filejih. Tako se bo meso naužilo okusa po česnu, timijanu in limoni, maslena omaka pa se bo pomešala z mesnimi sokovi.

7. V ponev nastrgamo še lupinico ene limone, nato pa masleno omako natočimo v posodico in meso prenesemo na rezalno desko.

8. Piščančji file pod kotom narežemo na 5 delov in ga postrežemo na krožniku solate.

9. Ne pozabimo ga pokapati s slastno masleno omako!

Priporočamo še: To je nov najhitrejši način za lupljenje krompirja
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana