Odprta Kuhinja

5 preprostih daril iz kuhinje, na katerih se ne bo nabiral prah

Odpri galerijo
A+   A-
Majhne pozornosti pogosto bolj pogrejejo srce kot draga darila, še posebno pa se bodo obdarovancem vtisnila v spomin, če jih bomo izdelali sami.


Med darilca, za katera ne potrebujemo veliko denarja ali spretnosti, spada precej kulinaričnih. Ta so še posebno dobrodošla pri obdarovanju tistih, ki ne marajo drobnarij, na katerih se nabira prah. Slastna marmelada, škatla domačih sladkih dobrot, sestavine za najljubšo torto, napitek in podobne pregrehe na polici zagotovo ne bodo ostale dovolj dolgo, da bi se zaprašile.


Aktualno: Orehova potica, kot jo spečejo na priljubljeni turistični kmetiji

Kandirana pomarančna lupina



  • 4 večje pomaranče ekološke pridelave

  • 0,5 l vode

  • 300 g sladkorja

  • 5 ml izvlečka vanilje

  • ščep soli


Pomaranče, ki niso škropljene, dobro operemo, jim odrežemo zgornji in spodnji del, lupino pa z lupilnikom narežemo na od pet do deset centimetrov dolge trakove. Te nato narežemo na enako širino, približno pol centimetra. Vsujemo jih v dovolj veliko posodo, dodamo vodo, 200 g sladkorja in sol ter zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo 20 minut, da se olupki zmehčajo, a obdržijo barvo. Vmešamo vaniljo, odstavimo in pustimo počivati pet minut. Olupke nato preložimo na rešetko, pod katero smo položili papir za peko ali folijo, ki bosta ujela odvečno tekočino. Počakamo 15 minut, da se nekoliko ohladijo, medtem v posodico vsujemo preostanek sladkorja in v njem povaljamo olupke. Ko se povsem ohladijo, jih zložimo v kozarčke s pokrovom. V hladilniku bodo počakali do 14 dni.


Foto: Victorh11is/Getty Images
Foto: Victorh11is/Getty Images

Ingverjev džem



  • 250 g ingverja

  • 125 g sladkorja

  • 125 ml vode


Ingver olupimo in nasekljamo ali na grobo zmeljemo v multipraktiku. Vsujemo ga v dovolj veliko kozico, dodamo vodo in sladkor ter zavremo. Ogenj nato zmanjšamo in kuhamo 30–45 minut oziroma dokler se nekoliko ne zgosti. Še vroč džem prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih zatesnimo. V temnem in hladnem prostoru se bo obdržal od dva do tri mesece.


Foto: Victorh11is/Getty Images
Foto: Victorh11is/Getty Images

Čokolada



  • 100 g mlečne čokolade

  • 100 g temne čokolade

  • pest pistacij

  • pest mandljev


150 g čokolade grobo nasekljamo, 50 g pa naribamo. Nasekljamo tudi pistacije. V ognjevarno posodo vsujemo 150 g čokolade in jo v mikrovalovni pečici na srednji temperaturi segrevamo deset sekund. Dobro premešamo in postopek ponavljamo, dokler ni čokolada skoraj povsem stopljena, z le nekaj trdnimi koščki. Dodamo naribano čokolado, premešamo in vse skupaj za pet do deset sekund postavimo v mikrovalovno pečico, ogreto na srednjo jakost. Premešamo in ponavljamo, dokler se vsa čokolada ne stopi. Bistvo je, da to storimo na najnižji možni temperaturi, zato nikar ne hitimo, sicer bo šel ves trud v nič. Stopljeno čokolado nato vlijemo v modelček ali primerno velik pladenj, ki smo ga obložili s papirjem za peko, posujemo z nasekljanimi pistacijami ter dodamo še nekaj celih mandljev. Namesto oreščkov lahko uporabimo dodatke po želji, od slanih prestic in solnega cveta, posušenih čilijev do kandiranega sadja, bombonov in pisanih mrvic. Ko se ohladi, čokolado zavijemo v povoskan papir.


Foto: Maria Tebryaeva/Getty Images
Foto: Maria Tebryaeva/Getty Images

Kakav naredi sam



  • 50 g kakava v prahu

  • 50 g sladkorja

  • 100 g čokoladnih kapljic

  • pest malih sladkornih penic


V stekleni kozarec najprej vsujemo kakav in ga malce potresemo, da se enakomerno razporedi po dnu. Nanj previdno vsujemo sladkor, nato še čokoladne kapljice in na vrhu razporedimo penice. Pazimo, da se posamezne sestavine med seboj ne pomešajo. Kozarec zapremo in po želji okrasimo s pentljo. Obdarjenca opozorimo, da bo moral sam kupiti mleko (omenjene količine zadostujejo za pol litra), ga pogreti, nato pa vanj vmešati vse razen penic, s katerimi pijačo okrasimo na koncu, ko smo jo že nalili v skodelice.


Foto: Svetlana-cherruty/Getty Images
Foto: Svetlana-cherruty/Getty Images

Sladki mandlji



  • 280 g mandljev

  • 100 g sladkorja

  • 1 žlička izvlečka vanilje

  • 2 žlički cimeta

  • 60 ml vode

  • 2 žlici masla


Večji pekač obložimo s papirjem za peko ter premažemo z maslom. V ponvi zmešamo sladkor, vodo, cimet in vaniljo ter na srednje močnem ognju zavremo. Dodamo mandlje, premešamo in kuhamo, dokler tekočina ne povre. Vmes večkrat premešamo. Ko sirup kristalizira in se oprime mandljev, jih vsujemo na pekač in tiste, ki so se sprijeli skupaj, previdno ločimo z vilicami ali lopatko. Počakamo, da se povsem ohladijo, in jih spravimo v kozarček ali vrečko ter okrasimo s pentljo.


Foto: Andrearr/Getty Images
Foto: Andrearr/Getty Images

Priporočamo še: Orehova potica, kot jo spečejo na priljubljeni turistični kmetiji

Besedilo: B. K. P.
Naslovna fotografija: Dasha_romanova/Getty Images









Datum Objave: 15.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

čokoladaKakavdarila iz kuhinjeingverjev džemkandirana pomarančna lupina

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja