5 stvari, ki jih morate vedeti, preden naročite dostavo živil iz trgovine

Še vedno velja, da ostajamo doma. Da bi se izognili obisku trgovine, lahko živila naročimo kar po spletu.

S tem, ko dostavo naročite iz domačega naslanjača, se izognete tveganju, da bi se na poti v trgovino in nazaj okužili ali pa okužili druge. Poleg tega pa je nakupovanje seveda bolj udobno. Še preden pa skočite na spletno stran ponudnikov, ki vam dostavo omogočajo (njihov seznam si lahko ogledate tukaj), svetujemo, da preberete spodnje vrstice.

Živil morda ne boste mogli naročiti pri svojem najljubšem trgovcu

Čeprav ste morda vajeni, da vedno obiščete isto trgovino, saj takrat, ko poznate postavitev trgovine, hitreje opravite nakup, pri spletnem naročanju morda ne boste mogli naročiti pri trgovcu, ki ga imate sicer najraje. Ker v tem času živila na dom naroča veliko ljudi, marsikatera spletna trgovina deluje počasneje, oziroma zaradi prezasedenosti ne dostavlja na vse kraje. Če ima vaš trgovec, običajno boste ta podatek zasledili na spletni strani, vse termine dostave nekaj dni vnaprej zasedene, tako poizkusite srečo pri drugem ponudniku.

Nekatera živila niso na voljo

Čeprav smo vajeni polno založenih trgovin, v času korone trgovcem zaradi velikega povpraševanja nekaterih živil zmanjka. Ko boste vstopili v spletno trgovino, boste opazili, da je sicer navadno pestra ponudba nekoliko okrnjena. V tem primeru zopet poiščite srečo pri različnih ponudnikih, ali pa morda poiščite živilo od konkurenčne znamke, katero izbirate sicer.

Mogoče je tudi, da bodo v spletnih trgovinah zaradi težav z uvozom namesto znamk, ki so običajno na voljo v trgovini, tokrat na voljo druge, kot ste jih vajeni. A v tem času se je pač treba prilagoditi, hkrati pa dati priložnost alternativam, ki jih sicer morda ne bi izbrali. Razumemo, da je navada železna srajca, a vseeno poskusite, morda pa vas kakšen produkt preseneti!

Na dostavo boste morda čakali dlje kot sicer

Tudi, če ste živila na dom naročali že pred obdobjem samoizolacije, pričakujte, da bo čas dostave drugačen, kot navadno. Zaradi povečanega povpraševanja boste na dostavo morali počakati tudi do enega tedna. Zato je potrebno razmišljati vnaprej in hrano naročiti še preden vam je zmanjka. Da ne boste doma čakali s praznim želodcem!

Ni nujno, da boste na dom prejeli vse, kar ste naročili

Ko v spletni trgovini zaključite z nakupovanjem ter se odpravite na virtualno blagajno, še ne pomeni, da ste si zagotovili vse artikle, ki so v vaši košarici. Nekaterih je namreč tekom nakupovanja morda že zmanjkalo in morda se bo zgodilo, da bo dostavljavec k vam prinesel manj, kot ste naročili. To naj vas seveda ne spravi v slabo voljo, saj se je potrebno v tem času nekoliko prilagoditi. Denar, ki ste ga plačali za artikle, ki jih morda niste dobili, pa vam bo trgovec naknadno povrnil na vaš račun.

Trgovci in dostavljavci se v času izrednih razmer držijo posebnih protokolov

V tem času je zdravje seveda na prvem mestu, zato pričakujte, da bo dostava potekala malce drugače kot sicer. Dostavljavci bodo opremljeni z maskami in rokavicami, kljub temu pa ne pričakujte, da bodo živila zagotovo prinesli do vašega praga. Ker v tem času poteka tako imenovano brezstično poslovanje, boste nakup morali plačati že preko spleta, da v živo ne prihaja do izmenjave denarja in posledično do tveganja okužbe.

Večina dostavljavcev vas bo tako, preden se oglasi pri vas, poklicala po telefonu, nato pa se boste dogovorili, kako bo potekal prevzem. Najbolje je, da jim sporočite po telefonu, kje naj odložijo paket ter ga nato prevzamete. Morda boste zaradi tega nekoliko prikrajšani za udobje, ki ste ga vajeni sicer, a v tem času je pač pomembno, da se vsi držimo navodil in cenimo zdravje tudi tistih, ki v tem času opravljajo svojo službo.

Preberite še: Katera živila, ki jih imamo trenutno največ na zalogi, lahko zamrznemo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana