8 napak, ki jih ne smete početi, če želite perfektno kuhana jajca

Pred nami je velika noč in glavna zanimivost bodo seveda jajca. Kako jih pravilno skuhati?

Kuhanja jajc ne bomo uvrščali med visoko umetnost kuharskih mojstrov, a kljub temu, da gre za popolnoma preprost postopek, lahko zagrešimo kakšno napako. Da ne bodo počena, preveč ali premalo kuhana, ali pa imela celo zelen rumenjak, preberite spodnje vrstice.

Priporočamo še: Naravno barvanje pirhov z borovnicami

Napačna posoda

Za kuhanje jajc ni dobra vsaka posoda. Mora biti dovolj visoka, da bodo v njej lahko v celoti prekrita z vodo in se tako enakomerno skuhala. Prav tako je nadvse pomembno, da imajo v posodi dovolj prostora, zato jih ne smemo kuhati preveč naenkrat. V nasprotnem primeru se bodo med kuhanjem trkala med seboj, njihova lupina pa se bo razbila. Idealno je, da se jajca kuhajo le na enem nivoju in niso naložena eden na drugega, saj se bodo sicer skuhala neenakomerno.

Vrela voda

Če boste jajca položili v vrelo vodo, bodo beljaki dobili rob in tako ne bodo lepe oblike. To se zgodi zaradi prehitre spremembe v temperaturi, zaradi česar pod lupino nastane zračni mehurček. Prav tako pazite, da voda med kuhanjem ne vre, saj bodo mehurčki pospešili trkanje jajc med seboj in le redka bodo ostala cela.

Sprememba v temperaturi

Prav tako imajo lahko jajca raven vrh, če jih takoj, ko jih vzamete iz hladilnika, prelijete s toplo vodo. Tudi v tem primeru bo nastal zračni mehurček. Če ste jih vajeni preliti s toplo vodo, jih obvezno prej segrejte na sobno temperaturo.

Preberite tudi: Test: Kako se za barvanje pirhov obnesejo naravna barvila

Preveč sveža jajca

Pri izbiri večine živil stremimo k čim bolj svežim možnostim in navadno je tako tudi pri jajcih. A ne, kadar jih želimo skuhati. Čisto sveža se bodo namreč težje lupila, zato za trdo kuhana raje uporabite malce starejša. Seveda naj bo rok trajanja še vedno aktualen, le pazite, da niso popolnoma sveža. Za pirhe bodo idealna jajca, stara okrog tedna dni.

Lupljenje

Če boste poizkusili lupino olupiti takoj po kuhanju, boste zašli v težave. Ker bo še vroča, se lahko močno opečete, poleg tega pa se bodo jajca precej težje lupila, kot če mi malo počakali. Hladna lupina se bo lepše ločila od beljaka.

Kis

Uporabljate kis? Če jajca kuhate v vodi brez njega, delate napako. Kislina bo namreč pomagala preprečevati razpoke v lupini. Najbolje je, da jih v posodi najprej prelijete s hladno vodo, nato pa dodate žlico ali dve navadnega kisa. Tako boste zmanjšali možnost, da bi razpokala.

Hladna kopel

Ko jajca skuhate, priprava še ni končana. Morate jih okopati še v hladni kopeli. S tem jih boste ohladili in preprečili, da bi se v notranjosti še naprej kuhala tudi izven lonca. Zunanji del rumenjaka lahko tako postane sivozelene barve, preveč kuhana jajca pa bodo dobila tudi neprijeten vonj. Najbolje je, da skuhana jajca takoj, ko odlijete vročo vodo, položite v mrzlo vodo z nekaj ledu. Ohlajena se bodo tudi lažje lupila.

Čas kuhanja

Kot smo omenili zgoraj, si preveč kuhanih jajc ne želimo, zato moramo biti pozorni tudi na čas kuhanja. Če si želimo mehkega rumenjaka, ki se še malce razliva, jajce kuhamo med 4 do 6 minut. Trdo kuhana jajca pa bodo gotova po 8 do 10 minutah. Dlje jih nikar ne pustite na štedilniku, saj bodo sicer dobila sivozelen odtenek, ki smo ga opisali v prejšnjem odstavku.

Kako torej pravilno skuhati jajca?

V našem uredništvu smo se kar nekaj časa trudili, da bi odkrili popolno formulo za trdo kuhana jajca. Lahko rečemo, da nam je uspelo, postopek pa je malce poseben. Najbolje je, da jajca najprej segrejemo na sobno temperaturo. Nato jih bomo prelili s hladno vodo, ki naj sega vsaj centimeter čez njihove vrhove. Nato vse skupaj na štedilniku pričnemo segrevati, a le do vrelišča. Ko se na gladini pojavi prvi mehurček, ugasnemo plin in jajca v vreli vodi pustimo 15 do 20 minut. Najbolje 17. Nato vodo odlijemo, jajca pa namočimo v ledeno mrzlo vodo za nadaljnih 10 minut. Tako beljaki ne bodo gumijasti, rumenjak pa bo živo rumene barve in rahle teksture.

Preberite še: 3 najbolj priljubljeni tradicionalni načini barvanja pirhov

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed