3 najbolj priljubljeni tradicionalni načini barvanja pirhov

Ideje je pripravila Špela Vodovc, avtorica knjige Cook Eat Slovenia, ki je te dni prejela kar dva tako imenovana oskarja za gastronomsko literaturo.

Kuharska knjiga Cook Eat Slovenia je osvojila dve nagradi na enem najprestižnejših svetovnih tekmovanj za kuharske knjige Gourmand World Cookbook Awards. Je delo s tradicionalnimi slovenskimi recepti, ki ga je napisala Špela Vodovc, in je izdana v angleškem jeziku. V knjigi so zbrani recepti, ki so v njeni družini prehajali iz generacije v generacijo. Tako kot tudi barvanje pirhov in načini, ki jih Špela deli z nami.

Špela Vodovc (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Med več tisoč prijavljenimi knjigami iz 225 držav se je Špelina uvrstila med najboljše tri na svetu. V kategoriji kulinarični turizem (države in regije) je zasedla drugo ter tretje mesto v kategoriji samozaložba.

Ker pa je knjiga poklon družinski zapuščini in tradicionalni slovenski kulinariki, so v njej zbrani tudi velikonočni recepti, med njimi pa smo izbrali tri najbolj priljubljene slovenske načine barvanja pirhov na naraven način. Špela je povedala, da se je v njeni družini ohranila tradicija barvanja jajc izključno z naravnimi barvami. »Že babici sta jajca barvali v čebulnih olupkih in rdečem vinu – teranu. Ko je mami želela preizkusiti novo naravno barvo, je čisto po naključju odkrila novo tehniko, ki jo je poimenovala ‘photo-negative«’.«

Kuharska knjiga Cook Eat Slovenia, ki je osvojila dve nagradi na enem najprestižnejših svetovnih tekmovanj za kuharske knjige Gourmand World Cookbook Awards.

Jajca v čebulnih olupkih

Že kak mesec pred veliko nočjo začnemo zbirati čebulne olupke. Olupkov mora biti toliko, da so jajca lepo pokrita. Več bo olupkov rdeče čebule, bolj temna jajca-pirhi bodo. Koliko jih boste pobarvali, je odvisno od vas. Za okrasitev na domačem travniku naberemo različne pomladanske trave, liste in cvetove rastlin. Naj bodo čim bolj razvejane, saj se bo tako vzorec na jajcu lepše poznal.

  • 20 jajc
  • suhi čebulni olupki (rdeča in rjava čebula)
  • nekaj ščepcev soli
  • in še: različne trave, listi in rožice, sukanec, najlon nogavice (razrezane na 10×10 cm)

1. Za barvanje jajc potrebujemo večji lonec, v katerega damo čebulne olupke. Prilijemo toliko vode, da so čebulni olupki pokriti, in nekaj ščepcev soli. Vsebino zavremo, odstavimo in počakamo, da se ohladi. Prekuhani čebulni olupki bodo jajcem dali bolj izrazito barvo.

2. Vmes pripravimo jajca. Na surovo jajce položimo izbrano travo ali cvetlico, tako, da je zgornji del trave ali cvetlice obrnjen na jajce. Raztegnemo kos najlon nogavice, položimo na jajce, ki ga previdno objamemo. Jajce privzdignemo in na drugi strani stisnemo najlon nogavico skupaj ter dobro zavežemo s sukancem. Kot bi vezali bombončke.

3. Zdaj jajca previdno položimo v že pripravljeno vodo s čebulnimi olupki. Ko voda zavre, jajca na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Jajca previdno vzamemo iz vode in počakamo da se malo ohladijo. S škarjami prerežemo najlon nogavice in s prsti iz lupine odstranimo rastlino. Za lepši lesk v velikonočni košari jih namažemo z maslom ali svinjsko mastjo.

Jajca v teranu

  • 1 liter terana
  • poljubno število jajc

1. V posodo vlijemo teran, vanj položimo jajca in kuhamo na zmernem ognju 10 minut.

2. Posodo odstavimo in jajca pustimo v vinu, dokler se ne ohladi.

3. Previdno jih vzamemo iz terana in položimo nekam, da se posušijo. Vino bo poskrbelo za škrlatno barvo, kristali sladkorja v vinu pa dali jajcem čudovit lesk.

»Photo-negative« jajca

  • poljubno število jajc
  • 3 žlice kisa
  • 5 vrečk šipkovega čaja
  • nekaj ščepcev soli

1. Surova jajca okrasimo z rastlinami enako kot pri barvanju v čebulnih olupkih.

2. V večji lonec damo vodo, sol, kis in raztresene vrečke šipkovega čaja.

3. V tekočino položimo okrašena jajca in na zmernem ognju kuhamo 10 min. Zaradi kisline se lupina jajca razbarva, na mestu, kjer je rastlina, pa jajce ohrani svojo prvotno barvo.

Priporočamo še: Pisane velikonočne pletenice

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed