9 najpomembnejših stvari, ki se jih naučite v kuharski šoli

Kuharska šola.

V prihajajočih tednih bomo, kot kaže, doma še več kuhali, zato lahko ta čas izkoristimo kot priložnost, da se naučimo novega kuharskega znanja.

Čeprav lahko v kuhinji marsikaj pričaramo le z občutkom in nekaj ročnimi spretnostmi, tudi v kulinariki obstajajo nekakšna pravila igre, ki jih je najbolje čim prej usvojiti. In če se v prihodnjih dneh pač ne bomo imeli možnosti udeležiti kuharske šole, se lahko doma naučimo vsaj nekaj veščin, ki jih tam poučujejo.

Najbolj pomembna je predpriprava

Kuhinja kaj hitro postane pravi kaos, a če ta vlada že ob začetku priprave obroka, slednji najverjetneje ne bo najboljši. Prva stvar, ki se je boste naučili v skoraj vsaki kuharski šoli, je torej predpriprava. Preden namreč prižgemo štedilnik, je pomembno, da sesekljamo zelenjavo, stehtamo živila in pripravimo posode. Saj veste, iskati kuhalnico je prepozno, ko se iz ponve že vije vonj po zažganem.

Kislina je enako pomembna kot sol

Vsi vemo, da sol poudari okus jedi in ščepca kančka soli bomo precej težko skuhali okusen obrok. V kulinarični šoli pa se boste naučili še enega dejavnika, ki uravnovesi okus jedi. Kadar smo jed pravilno solili, pa nas slednji še kar ne prepriča, vsebina v loncu najverjetneje potrebuje malček kisline. V takšnih primerih posezite po vinu, limonovem soku ali celo kisu. Ne potrebujete veliko, čajno žličko ali dve in jed bo dobila globino.

»Zažgana« ponev ni naš sovražnik

Kadar pražimo čebulo, slanino ali kaj drugega, se živila rada primejo na dno ponve. A tanka potemnela tekstura je v resnici pri pripravljanju omak naša najboljša prijateljica. Seveda ne govorimo o popolnoma zažganih, a tisti delci, ki se malce prilepijo na dno ponve, bodo botrovali bogatejšemu okusu naše jedi.

Tudi sladkor včasih sodi v slane jedi

Čeprav sladkor večinoma uporabljamo le pri pripravi sladic, lahko izboljša tudi katero izmed slanih jedi. Če pripravljate na primer paradižnikovo omako, pa niste imeli na zalogi popolnoma dozorelih paradižnikov, bo žlička sladkorja odigrala ključno vlogo. Presenečeni boste, kakšno razliko lahko naredi žlička sladkorja v kisli omaki.

Če vam nož ni najbližje, uporabite kaj drugega

Če bi se hoteli naučiti vseh tehnik rezanja in sekljanja, bi potrebovali kar nekaj časa, da vse usvojimo. A nič zato. Če ne obvladate čisto vseh načinov »seciranja« živil, si lahko pomagate z drugimi kuhinjskimi pripomočki. Največkrat se bo v takšnem primeru za izjemnega pomočnika izkazal strgalnik, marsikaj pa lahko zmeljete tudi v multipraktiku.

Slanica za piščanca in svinjino

Vemo, da je meso navadno mehkejše, če ga nekaj časa namakamo v olju. Pomagamo pa si lahko tudi s slano vodo. Vanjo namočimo piščanca ali svinjino za nekaj ur in jo nato pripravimo kot običajno. Ker bo voda ohranila proteine vlažne, se nam ni treba bati, da bi bilo meso na koncu suho.

Poglobljeno o namakanju v soli: Slanica: najboljši način za pripravo zares sočnega piščanca

Počistite sproti

V kuharskih šolah nas naučijo tudi, kako pomembna je higiena v kuhinji. Ko se boste navadili, da vsak pripomoček, ki ga ne potrebujete več, sproti pomijete, ne boste več znali drugače. Prav tako je z vsemi embalažami, ki jih je treba zavreči sproti. Kuhinjski pult bo tako vedno dovolj prostoren, kuhinja pa skoraj čista že, ko boste krožnike položili na mizo.

Vročina pomeni močnejši okus

Razlika v okusu domače hrane in tiste v restavraciji je med drugim tudi posledica razlike v moči štedilnika, na katerem je bila pripravljena. Vedeti moramo, da vročina hrani dodaja aromo, zato bo imel na primer steak, pečen pri višji temperaturi, boljši okus od tistega, ki smo ga počasi pekli. Ker doma seveda nimamo takšnega štedilnika kot v restavraciji, lahko domače jedi izboljšamo tako, da na primer ponev dodobra segrejemo, še preden nanjo položimo sestavine. Rezultati bodo že ob tako majhni spremembi postopka občutni.

Varen nož je oster

V kulinarični šoli vas bodo poučili tudi o tem, da je oster nož varnejši od topega. Nad slednjim boste morali namreč izvesti več pritiska, da boste dosegli učinek. In če vam spodrsne, je nesreča blizu. Vedno tako pazite, da so noži ostri. Če ne kuhate osem ur na dan, vam jih ne bo treba nabrusiti vsak teden, nekajkrat letno pa le obiščite brusilca, da opravi profesionalno delo.

Preberite še: Božanska čokoladna torta s sestavino za sladkanje z manj slabe vesti

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana