Božanska čokoladna torta s sestavino za sladkanje z manj slabe vesti

Te dni nam misli pogosto zbežijo k utehi čokoladnih grižljajev in kremastih priboljškov. Zato imamo trik, kako pretentati recept (ne nas!), a pri tem ohraniti ves užitek, ki nam ga ponuja kos torte.

Še tako zapriseženi čokoljubci ne morejo verjeti, da je ta čokoladna torta narejena s peso, te pa sploh ni malo. Brez skrbi, njen zemeljski okus med peko izgine in se spremeni v nekaj sladko omamnega, zato se jo vedno pogosteje, podobno kot buče, uporablja tudi pri ustvarjanju bolj zdravih sladic. S tem pecivom mi uspe presenetiti vsakogar in je nedvomno moja najljubša med tortami.

Čokoladna torta s peso

  • 250 g kuhane rdeče pese (2 večji surovi)
  • 200 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 200 g moke
  • 200 g razmehčanega masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 100 g rjavega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja ali žlička vaniljevega ekstrakta
  • 3 jajca
  • 2 žlici grenkega kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • sladkor v prahu za okras

Priprava

1. Pečico vklopimo na 160 stopinj.

2. Dno modela za torto namastimo in pomokamo, obod pustimo nenamazan. Lahko uporabimo tudi obroč za torto, ki ga položimo na pekač s papirjem za peko.

3. Kuhano rdečo peso zmeljemo v pire. Čokolado z nožem res drobno nasekljamo.

4. V posodi penasto stepemo maslo in sladkor z vaniljo. Postopno dodajamo jajca, da dobimo lepo gladko zmes.
Potem dodamo pesni pire in premešamo.

5. Posebej zmešamo moko s pecilnim praškom in kakavom. To suho zmes potresemo po jajčni in premešamo, da postane lepo gladko. Nazadnje vmešamo čokoladne koščke in gosto tekoče testo vlijemo v model. Pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo 45–50 minut, preverimo z zobotrebcem.

6. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, pustimo 5 minut hladiti v modelu, nato ga zvrnemo iz modela na mrežico, da se ohladi.

Namig: Pecivo postrežemo z malo stepene sladke smetane ali kepico vaniljevega sladoleda.
Priporočamo še: Te rezine ferrero rocher po receptu Nine Kastelic vas bodo zasvojile

Fotografija: Sonja Ravbar

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana