Aluminijasta folija: napaka pri peki, ki jo marsikdo počne

Tudi vi pogosto pripravljate jed, ki zaradi napake pri uporabi folije ni najbolj zdrava?

O aluminijasti foliji smo napisali že kar nekaj besed in vedno vas zanima, kateri so tisti drobni da-ji in absolutni ne-ji, ki pritičejo njeni uporabi. Ker se v tem letnem času na jedilnikih še posebej pogosto pripravlja jed, pri kateri jo uporabljamo, vas danes spominjamo na napako, ki je v kuhinji ne gre početi.

O tem, kako zdrava je, smo na našem portalu že razpravljali in ugotovili, da ne povzroča nobenih nevšečnosti, če jo uporabljamo pravilno. Ravno zato pa je ključnega pomena, da se izogibamo načinu uporabe, ki ni najboljši, če si na svojem krožniku ne želimo sledi aluminija.

To svetlečo folijo lahko uporabljamo na različne načine. Odlično se obnese pri zavijanju živil, da ohranimo njihovo svežino. Z njo prekrivamo ostanke kosila, da nas lažje počakajo v hladilniku. Z njeno pomočjo pa tudi ohranjamo toploto jedi in si pomagamo pri peki. Podlagamo pekače, da je čiščenje le teh lažje, pa tudi prekrivamo jih, da hrana v pečici ne izgublja vlage.

Povezovanje okusov, ki ni najboljša ideja

Včasih pa jo uporabljamo tudi zato, da bi v njej spekli odlično kosilo. Pogosto vanjo zavijemo ribo z različnimi dodatki in se tako izognemo, da bi bila suha, ter poskrbimo, da se arome jedi lepo povežejo. Pri tem pa pogosto zagrešimo napako.  Aluminijasta folija namreč ni najboljša prijateljica z zelo kislimi in slanimi sestavinami, saj te povzročijo njeno razkrajanje.

Če k ribi priložimo kakšen paradižnik ali okus povzdignemo s kosom limone, omajamo trdnost folije in tvegamo, da se bo aluminij znašel v naših jedeh. Tega si seveda ne želimo, prav tako pa kovina lahko pokvari okus jedi, saj bo aluminij moč čutiti na naših brbončicah. Kadar želite združevati okuse v pečici, tako bolj priporočamo uporabo papirja za peko, v primerih, ko ne gre za kisle sestavine, pa ste lahko brez skrbi.

Preberite še: Brzinsko kosilo po italijanskem receptu, ki se mu je nemogoče upreti

Fotografija: Elecstasy/Getty Images

Deloindom.si: To je razlog, da se maline posušijo tik pred obiranjem
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana