Aparat za sladoled: Kupiti ali ne kupiti?

Razmišljate o nakupu pripomočka za pripravo domačega sladoleda? Zbrali smo nekaj dejstev, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi.

Baterije ali ročni pogon

Najpreprostejši aparati za pripravo sladoleda so tisti, ki delujejo na baterije, ali, še preprosteje – na ročni pogon. Za tradicionalno pripravo sladoleda priporočajo električne, ki delujejo s pomočjo kamene soli in ledu. Prednost tega tipa je, da lahko proizvede velike količine sladoleda, slabost pa, da je treba med pripravo izdelovati posamezne plasti kamene soli in ledu.

Naprednejši: od hladilne posode do kompresorja

Naslednja kategorija so električne naprave s skledo za zamrzovanje, katerih uporaba je praviloma preprosta. Njihova slabost je, da je treba skledo predhodno zamrzniti, kar pomeni, da bomo kar dolgo čakali, preden se bomo posladkali. Najbolj napredni aparati imajo kompresor.

Uporaba je preprosta, mnogi se tudi sami izklopijo, ko je sladoled pripravljen. Žal pa so posamezne enote težke in masivne ter zavzamejo veliko prostora v kuhinji. Po anketah sodeč je kar precej ljudi nakup aparata obžalovalo. Razlog ni samo v tem, da priprava terja nekaj časa, temveč jih večina ugotavlja, da žal okus domačega sladoleda nikakor ne dosega kremastih okusov v slaščičarni. Poleg tega se niso vse naprave izkazale za kakovostne. Največ problemov smo zasledili pri tistih z zamrzovalno skledo. Zmes v predhodno zamrznjeni posodi namreč po nekaj minutah mešanja začne zamrzovati in se prijemati na stene, zaradi česar se metlica ustavi.

Kaj pa cena?

Aparat za pripravo sladoleda lahko kupimo že za manj kot 25 evrov. Več ko imajo funkcij in bolj modernih oblik so, dražji so. Z večino lahko naredimo tudi sorbet ali zamrznjeni jogurt. Cene gredo čez 200 evrov, najdražji pa so seveda tisti s kompresorjem. Prav nič ne smemo biti presenečeni, ko bomo zagledali ceno tudi nad 300 evrov. Se nam torej nakup aparata za pripravo sladoleda splača? Štiričlanska družina v enem letu poje 16 litrov sladoleda. Za to količino bo v trgovini plačala približno 50 evrov.

Ali ste vedeli? Slovenci pojemo precej manj sladoleda kot drugi narodi, le okoli 4 do 5 litrov na leto na prebivalca. V primerjavi s Skandinavci, kjer je ta številka 18 litrov, smo torej bolj slabi jedci te sladke zmrzline.

Besedilo: Taša Oven
Naslovna fotografija: John_Kasawa/Thinkstock

Preverite še: Ledena kava z grškim jogurtom

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.