Dans fotr kuha: štajerski očka, ki buri moško kuharijo s humornimi in enostavnimi recepti

Dans Fotr Kuha so čarobne besede, ki jih je izrekel Miha Robnik. Njegov zabavni kuharski vlog za kuhalne plošče vabi vse več slovenskih očetov.

Je še kdo opazil, da se možje, očki in partnerji vse več pogovarjajo o nekom, ki je tokrat objavil čisto divji recept? Dans fotr kuha začenja pravo malo revolucijo v kuhinjah.

Vroče picke so zabaven video recept, na katerega ste zagotovo že naleteli na družbenih omrežjih. Nekateri so se hihitali, drugi neizmerno uživali, tretji so se muzali, četrti so bili morda malo zgroženi, a prav vsem so se zagotovo pocedile sline in jim je zakrulilo v želodcu od pic, pečenih kar v ponvi za mafine.

Za zabaven kuharski video je odgovoren Miha Robnik, oče dveh odraščajočih sinov, doma iz Zgornje Savinjske doline, ki v kratkih – zabavnih in zelo smešnih – posnetkih svoje gledalce vodi po enostavnih in okusnih receptih. Med kuhanjem ne pozabi na koristne nasvete, vključevanje svojih sinov v pripravo jedi in mačka, ki upa, da bo nekoč popil dovolj vode iz akvarija, da bo ostala samo še riba.

Miha Robnik se sicer ukvarja z medijsko produkcijo, turističnim informiranjem in inženiringom. Ponudnikom turističnih kapacitet priskoči na pomoč, da začnejo dobro in da prodajo čim več. Širši javnosti in svetu pa ne pozabi pokazati še lepot Zgornje Savinjske doline, ki jo v kuharskih videih več kot odlično predstavlja s svojim pristnim narečjem.

Čeprav je trenutno v tujini na sejmu, smo z njim uspeli opraviti kratek intervju. Naj čarobne besede »Dans Fotr Kuha« odmevajo kar večkrat na teden.

Kdaj se vam je utrnila ideja o snemanju kuharskih video receptov?

Že od malih nog sem rad kuhal, kar je zasluga mojega očeta, ki je vedno imel zanimive ideje pri kuhanju. Sam namreč nisem skoraj ničesar jedel in me je tako verjetno želel spodbuditi. S snemanjem oglasov in predstavitev sem se ukvarjal že dlje časa, snemanje kuharskega vloga pa se je pričelo, ko sem za enega od partnerjev posnel kuharski recept z namenom pospeševanja prodaje njihovega izdelka – svežih postrvi.

Vaši kuharski videi so kratki, zabavni in obenem tudi poučni. Imate v mislih posebno publiko, ko jih ustvarjate?

Videi so bili v osnovi namenjeni fotrom, še posebej ločenim, da bi s pomočjo kuhanja bolje navezali stik z otroki. Še posebej pri ločenih očetih je težava, ker je že sama ločitev zelo stresna, veliko očetov pa se nekako ne zna prav povezati z otroki.

Hrana nas povezuje, saj je treba jesti, poleg tega pa se lahko še zabavamo. Seveda ločeni očetje niso bili edina ciljna skupina. Videi so enostavni in zabavni predvsem zato, ker želim pokazati, da kuhanje ni tak bavbav in da ni nujno, da si veliki mojster, da ustvariš slastno in enostavno kosilo.

Kje dobite ideje za zabavne recepte (in naslove)?

Recepte ponavadi sestavim iz dveh ali treh primerov, ki se mi zdijo zanimivi in predvsem ne preveč komplicirani, pomembno je tudi, da sestavine niso preveč eksotične in da jih ima vsak v kuhinji. Seveda od vsega pa je najbolj pomembno to, da je hrana všečna otrokom.

Sodeč po komentarjih na družbenih omrežjih vas spremljajo tako ženske kot moški. Kakšne odzive sledilcev prejemate?

Odzivi so samo pozitivni in jih je zelo veliko. Ljudje mi pošiljajo fotografije svojih stvaritev, pohvale za moje ideje in zahvale, da sem jih navdušil za kuhanje.

Kakšni pa so odzivi nasprotnega spola na vaše videe?

Tudi mamice se zelo pozitivno odzivajo in kuhajo po mojih receptih, veliko pa jih je veselih, da so se njihovi ‘djedi’ zmigali in se lotili kakšnega recepta celo sami.

Brez katerih začimb v vaši kuhinji ne gre? Je to morda leskovačka paprika?

Voda, vročina, maščoba, sol, leskovačka paprika pa je moj podpis!

Vroče picke so bile na vašem youtube kanalu pravi hit. Je recept vaša ideja?

Da, ta recept je povsem moja ideja, se pa zavedam, da verjetno nisem prvi, ki je spekel pice v ponvi za mafine …

Na kakšen način snemate?

To je pa kar smešna zgodovina. Od začetka sem okoli telefona priklenil ročno uro in z usti držal pas, da sem dobil prvoosebni pogled, torej da sem lahko posnel roke, kaj delajo, namesto da bi snemal sebe v obraz ali pa vretje vode v počasnem posnetku. Rad delam samo osnovne posnetke in tiste, ki so res nujni, zato so videi kratki in bolj prebavljivi, ko pa gledam statistike, vidim, da ljudje isti video gledajo dvakrat ali celo trikrat zaporedoma.

Kaj poleg kuhanja še počnete v življenju?

Najraje od vsega sem oče mojima dvema fantoma Adamu in Samu. Želim si ju vzgojiti v razgledana, prijazna in inteligentna fanta, ki bosta imela čut in spoštovanje do soljudi in živali ter bosta znala izkoristiti svoje potenciale in uživati v življenju.

Priporočamo še: Čisto vse, kar morate vedeti o kuhinjskih nožih

Fotografije: Osebni arhiv Mihe Robnika

Tjaša Sterle Polak
Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed