Dejstva o čebuli, ki jih zagotovo še ne poznate

Večina tistih med nami, ki smo posadili čebulo, zdaj razmišlja, ali bi jo pobrali, taktiziramo in vozimo slalom med dežjem in pripeko in se nasploh poskušamo s čebulo založiti za čim dlje in v čim večjih količinah. Nekateri so nanjo nori, nekateri, zgodovinsko gledano, pa najbrž tudi samo – nori. Ne boste verjeli, kaj vse se je okrog čebule spletalo v zgodovini.

Največja norost: tajna združba

V knjigi iz serije Telebani, posvečeni tajnim združbam in teorijam zarote, je del namenjen tudi skupini ljudi, ki so se organizirali kot verska sekta in se še dandanašnji imenujejo L’adore­teurs d’oignon. Ustanovil jo je leta 1929 François Thomas, potem ko je v Parizu na zelenjavni stojnici doživel razodetje o kozmični perfektnosti čebule in njeni sposobnosti, da zraste tako iz semena kot čebulice in je tako lepo vključena sama vase z vsemi svojimi plastmi. Nadel si je titulo brat François in se odpravil po deželi iskat apostole. Poznejši proučevalci tajnih združb in sekt so se čudili konceptu tega, da v Franciji vznikne sekta, ki pridiga spolno vzdržnost, kar ljubitelji čebule so. Nikjer pa nismo našli podatka, ali so čebulo, svojega boga, tudi jedli ali samo slepo oboževali.

Veliki ljubitelji čebule so bili pred omen­jenimi Francozi že tudi drugod

Faraon Keops je delavce, ki so gradili njegovo monumentalno piramido, plačeval s česnom, peteršiljem – in čebulo. In prav to so stari Egipčani mrtvim pripravili tudi za pot v onstranstvo: v številnih grobnicah so našli mumijice, za katere so ugotovili, da vsebujejo čebulo.

Število čebulnih lupin kot napoved

V starih časih, ko se je človek bolj zanašal na svoja opažanja in se ravnal po naravi, so radi preštevali lupine, s katerimi se je obdajala čebula na polju: več jih je bilo, bolj so se bali, da bo naslednja zima hudo mrzla. Obstaja celo francoski rek: »Kadar ima čebula tri kože, bo naslednja zima zelo mrzla.« Danes je domet povezovanja čebule in vremena bolj v tem, da so ljudje prepričani, da v letih, ko je preveč dežja ali se celo izmenjuje s hudimi vročinskimi valovi, čebula rada zgnije.

Koristna po svojih hranilih

Marsikoga napenja ali ga po njej peče želodec, hkrati pa vsebuje veliko vitamina C, tako da je bila redna sopotnica mornarjev, ki so v dolgih mesecih na morju ob slabi hrani radi zbolevali za skorbutom. Iz istih razlogov so jo uporabljali tudi vojaki.

Plinijeva obsesija

Zelo znan zaljubljenec v čebulo je bil tudi rimski kronist Plinij starejši, ki jo je, kot znano in oboževano rimsko delikateso, popisal tako natančno, da je nevede izdelal celo nekakšen katalog. Že od teh starodavnih časov pa je znano, da čebula zbuja žejo, zato so jo nebrzdano mlatili med svojimi razvpitimi obroki – njihov priljubljeni recept je bilo namakanje v med in kis, kar je še dandanes veljavna metoda.

Priporočamo še: To je trik, ki bo izboljšal prav vsako kumarično solato

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed