Dostava hrane: kaj vse je mogoče naročiti na dom

Lepo po vrsti: vsak teden, kolikor bo zaradi koronavirusa trajala blokada poslovanja gostinskega posla, bomo preštudirali kos ponudbe, ugotovili, kdo se je česa lotil, kako do tega priti in koliko stane.

Dostava hrane je te dni za marsikoga čarobna besedna zveza. Kje vse je mogoče naročiti nekaj zares dobrega? Podprimo slovenske gostince in si hrano naročimo na dom. Obrok fotografirajte in ga objavite na instagramu z označbama #podprimogostince in @odprtakuhinja.

Gostinstvo Jezeršek

Začnimo pri aktualni ponudbi: čeprav so vsa martinovanja letos odpovedana, to ne pomeni,  da se moramo posloviti od praznovanja, so mnenja pri Jezerških, zato so pripravili Martinove pakete in praznične jesenske dobrote, ki jih lahko preprosto naročite v njihovi spletni trgovini. Ponujajo gourmet paket v vrednosti 159,10 evrov, ki zadostuje za 4 do 6 oseb in obljublja, da se boste ob pripravi prelevili v prave kuharske mojstre. V ta namen so posneli tudi video, v katerem Luka Jezeršek razkriva kuharske trike, kako s pomočjo omenjenega paketa pripraviti odlično pečeno martinovo račko, popolne in nerazkuhane mlince ter slastno rdeče zelje. Dodatno lahko naročite še sladice in vina.

Že od pomladi pa pri Jezerških ponujajo tudi e-catering, ki omogoča naročilo jedi, pijače in sladic, s katerimi si lahko sami priredite praznovanje v ožjem družinskem krogu ali na delovnem mestu. Trenutna situacija slednje še dodatno onemogoča, so pa paketi s kosilom kot naročeni. Prav tako so kot nalašč paketi s prigrizki za polno zaposlene družine, da si popestrijo rojstni dan ali drugo obletnico oziroma se razbremenijo za kosilo in si naročijo t. i. lunch box. Sestavine so dnevno sveže, sezonske in lokalne, jedi, pijača in dodatki pa so po dostopnejših cenah hitro dostavljene v lični kartonasti embalaži za enkratno uporabo na želeni termin in lokacijo. Dostava: Ljubljana z okolico in Gorenjska z okolico ali osebni prevzem v Hiši kulinarike Jezeršek ali v Pivnici Union v Ljubljani.

Kaval: Martinovo v Gostilnici

Ker je martinovo eden od praznikov in letnih vrhuncev gostinskega življenja, najprej poglejmo, kaj tematskega bo na voljo v Kavalovih restavracijah in lokalih, v katerih še kuhajo. Kadar je 11. november točno sredi tedna, ga radi izkoristimo za to, da mu namenimo dva vikenda, in tako je tudi tokrat. V Gostilnici Kaval imajo poseben meni, so nas opozorili, ki bo na voljo oba vikenda in na martinovo sredo: za 32 evrov na osebo so sestavili tole: karpačo iz dimljenih račjih prsi z granatnim jabolkom in parmezanovimi oblanci na motovilcu, kremna juha iz muškatne buče z naribanim jabolkom in bučnimi semeni, račje prsi v pomarančni omakci z medom in balzamikom v družbi mlincev in sladkega rdečega zelja ter na koncu sladica. Vse skupaj v družbi vina iz Goriških brd. Dostavljajo brezplačno na območju Ljubljane z okolico, lahko pa hrano prevzamete osebno v Tacnu.

Kaj dela Igor Jagodic?

Kar nekaj vrhunskih slovenskih chefov se je že lotilo priprave večhodnih menijev, ki jih spakirajo v ločene posodice in si jih potem po priloženih navodilih dokončate doma: pogrejete in sestavite. Tudi prvi chef skupine Kaval Igor Jagodic je med njimi: vikend, ki prihaja, bo tudi v Strelčevih pošiljkah na dom v znamenju martinovih okusov. Igor sicer pripravlja tri- ali štirihodne menije, po ceni 30 ali 40 evrov, dostavljajo pa za najmanj dve osebi. Med­klic za pogum: s sestavljanjem krožnikov vrhunskih chefov, ki jih ni zraven, imamo mi na OK že izkušnjo iz časov, ko še niti nismo vedeli, da bomo tako znanje kdaj po­trebovali – in lahko rečemo, da je kar hec. Zabavno in z dobrimi navodili niti malo težko – le čudno, da se nihče ne spomni posneti preprostega video tutoriala.

Primer siceršnjega jedilnika, ki vam ga pripeljejo na dom iz Strelca: dimljeno maslo s kruhom, za predjed srnin tatar, gorčica z malino, vložen črni oreh in lešniki ali pa juha iz topinamburja, hladno dimljena postrv z ikrami in topinamburjevim čipsom. V škatli za glavno jed so bodisi telečja lička z omako z dimljenim kostnim mozgom, pire iz pečenega korenja in kruhov kipnik ali pa telečji wellington z enakimi prilogami. Za sladico je biskvit pečene banane, kavna krema in ganache iz pasijonke, jogurta in bele čokolade. Naročiti je treba prek obrazca na Strelčevi spletni strani do 10. ure zjutraj, kuhajo ob petkih in sobotah.

Igor Jagodic je pripravil večhodne menije, ki jih spakirajo v ločene posodice in si jih potem po priloženih navodilih dokončate doma.

Kaj bolj za dnevno rabo?

V tej veliki skupini že dolgo za testenine skrbi legendarna roka Jožice Drobnič in zdaj jih je mogoče dobiti tudi za domov: priporočajo naročilo prek sms, do poldneva za dostavo naslednji dan. Imajo deset vrst: pirine, špinačne in jajčne, vse pa so ročno delane in sveže, kar pomeni, da v hladilniku zdržijo nekaj dni; 40 dag testenin stane nekaj manj kot 8 evrov.

Ko govorimo o dnevni rabi: vsi, ki še hodijo na delo v pisarne, lahko pridejo po kosila v Element, Trubarjevo mamo …

Kavalove testenine

Kaj pa sladki del?

Ključna sladka znamka te največje gostinske skupine v prestolnici je Lolita in tam po principu dostave in varnega osebnega prevzema še vedno pripravljajo svojo ponudbo rojstnodnevnih tort, pit, krostat, moussov, panakot, piškotov in drugih sladkarij.

 

Prihodnji teden bomo pregledali razne shranke, omake in podobne dobrote, ki so se jih v tem času lotili znani slovenski kuharji.
Priporočamo še: To je sestavina, ki ji sami povečamo vsebnost vitamina D

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana