FOTO: Kako pripraviti ravno prav pečen steak

Ena najljubših jedi skoraj vseh mesojedcev je gotovo ravno prav pečen steak.

Okusi so različni, a pravilno pečen zrezek ne sme imeti izsušene teksture, ki med zobmi postane gumijasta. Dober steak tako vedno raje spečemo malce manj, saj se bo meso bolj topilo v ustih in bo mehkejše. Koliko pečenega si želimo, je odvisno od vsakega posameznika. Nekateri zagovarjajo dejstvo, da ga je vročini potrebno izpostaviti za le nekaj sekund, spet drugi ga skoraj popolnoma prepečejo.

In kako preverite, koliko je kos mesa pečen? Večinoma z nožem prerežemo del mesa in pogledamo njegovo stranico. A če želimo na krožnik postaviti steak v enem kosu, bomo potrebovali termometer. Kaj se dogaja v sredini, se da natančno predvidevati s poznavanjem njene temperature. Prav tako pa lahko to ugotovite po njeni teksturi, ki jo lahko primerjamo z mehkobo svoje dlani v različnih položajih. Spodaj si oglejte, kako mehak mora biti steak in kakšna mora biti njegova temperatura, da bo pečen po vašem okusu.

Opomba: Spodnja navodila veljajo za približno 1,5 centimetrov debel kos mesa.

Zelo surovo (rare)

Če želite, da je vaš steak le malce opečen, ga morate peči le slabo minuto na vsaki strani. Ko v njegovi sredici izmerimo temperaturo 50 stopinj Celzija, je zrezek pripravljen. Ali pa mora biti ravno toliko mehak, kot spodaj označen del na roki.

Srednje surovo (medium-rare)

Medium-rare zrezek pripravimo tako, da ga na vsaki strani pečemo približno dve minuti. Temperatura sredice mora biti 56 stopinjami Celzija, meso pa bo na otip takšno, kakor dlan roke v položaju na spodnji sliki.

Srednje pečeno (medium)

Srednje pečen kos mesa bomo pripravili tako, da ga na vsaki strani izpostavimo temperaturi za tri minute. Sredica takšnega steaka bo imela v sredini 64 stopinj Celzija, tekstura pa bo mehka kot dlan na spodnji sliki.

Precej pečeno (medium-well)

Takšen kos mesa boste pekli štiri minute, v njegovi sredici pa morate s kuhinjskim termometrom izmeriti temperaturo 69 stopinj Celzija. Kako mehko je tako meso, lahko preverite tako, da potipate svojo dlan, kot je v položaju na spodnji sliki.

Prepečeno (well done)

Takšen steak nikakor ne bo zakrvavel, ko boste vanj zarezali z nožem. Enakomerno je pečen znotraj in zunaj ter nima rožnate sredice. Temperatura slednje meri 70 stopinj Celzija, kos mesa pa bo na otip enak dotiku predela dlani na spodnji sliki.

Preverite še: Burja, prvi japonski nož na svetu za pršut

Naslovna fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed