Hitro kosilo z ekspres loncem

Ekonom lonec je ponovno v modi.

Pred desetletji ni bilo kuhinje brez ekonom lonca, lepše se mu reče lonec na zvišani tlak. Starejši se bodo spomnili nedeljskega piskanja, ko je mama kuhala govejo juho. Potem je skoraj izginil iz našega kuharskega vsakdana, zdaj pa spet lahko poslušamo pogovor gospodinj o prednostih kuhanja pod pritiskom.

Preberite še: Katera posoda je najboljša za kuhanje?

Ekonom, nekateri mu rečejo tudi ekspres lonec, je običajno lonec, lahko pa tudi ponev, v kateri se jedi kuhajo pod povišanim pritiskom. V ta namen ima pokrov, ki se hermetično zapre, na njem pa je ventil, skozi katerega med kuhanjem uhaja para. Čeprav so sodobni lonci na pritisk povsem varni za uporabo in imajo po več varnostnih ventilov, se pri kuhanju strogo držimo navodil proizvajalca. Med splošnimi pravili omenimo, da lonca ne smemo do roba napolniti z vodo, temveč največ do dveh tretjin, pokrov pa lahko odpremo šele, ko pritisk v njem upade.

Krajši čas priprave

V ekonom loncu lahko kuhamo številne jedi, priljubljen pa je predvsem zato, ker pomembno skrajša čas priprave, tudi do 80 odstotkov, vsaj tako zatrjujejo proizvajalci. S tem poleg časa seveda prihranimo energijo. Uporabljamo ga za jedi, ki se dolgo kuhajo, kot so na primer golaž, ričet, pasulj ali goveja juha. Nekateri skuhajo v njem tudi testenine ali riž, a za to potrebujemo že nekaj izkušenj, da jih ne razkuhamo. V ekonom loncu lahko tudi pasteriziramo vloženo sadje in zelenjavo.

Kuhanje v njem je preprosto. Izbrane sestavine damo v posodo skupaj s priporočeno količino vode, zapisali smo že, da ne več kot dve tretjini lonca, mora pa je biti najmanj 3 dl. Pokrov zapremo in lonec postavimo na štedilnik. Segrevamo, dokler iz ventila ne začne uhajati para, na kar nas opozori pisk. Zmanjšamo temperaturo in na zmernem ognju kuhamo še predpisan čas. Lonec ohladimo, najbolje tako, da ga potopimo v mrzlo vodo, tako bo pritisk hitro padel in hrana se bo nehala kuhati. Če lonca ne hladimo, se bo jed kuhala, dokler temperatura ne bo padla pod 100 stopinj.

Pri kuhanju pod pritiskom je pomembno, da upoštevamo navodila za pripravo jedi, ki jih najdemo v priloženi knjižici. Po uporabi lonec očistimo, posebno skrbno očistimo varnostni ventil, in pospravimo, ne da bi pokrov zatesnili. Po potrebi zamenjamo tesnilo in varnostni venil.

Preberite še: Štirje znaki, da je čas za nov blender

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.