Hruške: vse, kar morate vedeti o obiranju in skladiščenju

Imate vrtiček in na njem morda hruško?

Kdaj hruške oberemo?

Za vas je pomembno, da sadeže obirate, preden so popolnoma zreli. Posebnost hrušk je namreč v tem, da najvišjo kakovost okusa dosežemo, če jih oberemo še trde in potem pustimo, da dozorevajo že uskladiščene. Najboljša temperatura je med 18 in 20 stopinjami Celzija, do polne zrelosti bodo potrebovale nekaj dni, odvisno od sorte, taka je recimo slastna in znamenita viljamovka, spet pri drugih, zimskih, pa to traja nekaj mesecev. So pa redke sorte, ki bodo dolgo zdržale: za hruške namreč pravimo, da zelo dihajo in so zato v kleti precej manj obstojne kot jabolka.

Prepozno obrane

Če jih obiramo prepozno, torej že zrele, bodo bolj kašaste, kot si običajno želimo. Še huje: če bodo dozorele na drevesu, se bodo v njihovem mesu začeli ustvarjati tisti trdni delčki, ki nemarno škripajo pod zobmi in so iz natančno istega materiala kot recimo češnjeve pečke. Kako prepoznamo pravi trenutek za obiranje? Ko presodite, da so dosegle polno velikost, niso pa še spremenile barve, je to.

Okus sadeža

Hruški dajejo okus kemijske spojine, imenovane estri, najpomembnejši je t. i. hruškov ester. Prav tako pa jim okus daje vaše ravnanje: ko se drevo enkrat vraste, ga ni treba zalivati in gnojiti, zlasti ne z dušičnimi gnojili, ker oboje sadeže močno razvodeni.

Marsikdo bo vedno mislil, da je v tej sadni družini edini kralj jabolko, ampak gurmani imajo pogosteje raje hruške. Bolj kompleksne so: nekako bolj goste in manj kisle in ponavadi je pri kuhanju iz njih lažje dobiti odlične okuse.

Trgovinske hruške

Za tiste, ki jih kupujete v trgovini, pa tole: nikar jih ne puščajte zatesnjene v polivinilastih vrečkah, ker so občutljive na ogljikov dioksid.

Preizkusite te tri recepte Mirjam Grilc in vedeli boste vedeli, o čem govorimo

1. Hruškov kolač z rikoto


2. Hruškova pita z rožiči


3. Gorenjska omleta iz pečice s hruško, kardamomom in čokolado

 

Delo in dom: Tjaša Justin: Čas je za »odhrčkavanje« doma
Onaplus: Zala Djuric: Morala sem se zrušiti, da sem se lahko ponovno sestavila

Fotografije: Getty Images, Eva Legiša

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana