Iz nove knjige Tasty sladice: 12 idej za zaključevanje pit

Tako bodo vaše pite pritegnile še več pozornosti.

Mamljivi videi s facebooka so se že lani preselili v prvo izdajo knjižice Tasty, Slastno & strastno, edini uradni kuharici zaščitene blagovne znamke Tasty, v kateri je zbrano vse tisto, kar vas je na spletu najbolj navdušilo. Več o vsebini smo pisali tukaj. Založba Vida pa je ponovno poskrbela, da Tasty nadaljuje svoje popotovanje med kuharskimi navdušenci tudi v Sloveniji. Tukaj so Tasty sladice.

Zapomnite si geslo nove knjige, ki vam bo zagotovo všeč: Posladek na dan odžene slabo voljo stran, pravijo avtorji. Glavno vodilo nove kuharice je misel, da hrana tekne veliko bolje, če jo uživamo v prijetni družbi družine ali prijateljev. Tokrat so recepti še boljši in predvsem slajši, obljubljajo pa, da se boste z njihovo uporabo prelevili v prave slaščičarske mojstre.

V knjigi so na 192 straneh zbrani preprosti in hitri recepti za sladice, triki in nasveti, kot so: kako shranjevati začimbe, kako izboljšati recept za najmehkejše piškote in kako speči najboljšo čokoladno sirčkovo torto. Med njimi tudi čudovite ideje, kako zaključiti pite, da bodo neskončno mamljive za naše oči. O tem berite v nadaljevanju, kjer postrežemo tudi z najbolj Tasty testom za pite.

Ne spreglejte: na našem facebook profilu čaka nagradna igra, v kateri bomo podelili slastno knjigo Tasty sladice! Sodelujte tukaj.

 

Osnovno testo za pito

Za 2 diska testa za pekač premera 24 cm ali za eno pokrito pito.

– 450 g moke, plus nekaj za posipanje
– 200 g masla, narezanega na koščke in ohlajenega
– 1 žlica sladkorja
– 2 žlički soli
– 120 ml ledeno mrzle vode

Priprava

1.  V multipraktiku zmešamo moko, maslo, sladkor in sol ter na kratko pomeljemo, da dobimo drobtine v velikosti graha, približno 10 vrtljajev. Prilijemo vodo in pomeljemo še toliko, da se testo sprime v veliko kepo, približno 10 obratov.

2.  Testo postrgamo iz mešalnika na čisto delovno površino in ga oblikujemo v veliko kroglo. Kroglo prerežemo na pol. Vsako polovico zvaljamo v 1 1/2 cm debel disk.

3. Vsak disk posebej zavijemo v plastično folijo in ju vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Tam lahko počakata dva dneva. (Testo lahko tudi zamrznemo, do dveh mesecev. Pred uporabo ga 1 dan tajamo v hladilniku.)

Oblike za testo

Za pekač premera 24 cm uporabimo 1 disk testa.

 

1. Izrezano

Iz testa izrežemo različne oblike, ki jih položimo ob nadev, da prosto »lebdijo« po vrhu.

2. Listi

Iz testa s pomočjo modelčka izrežemo liste in jih razporedimo po nadevu. Iz preostanka testa izrežemo vitice, s katerimi povežemo liste.

3. Krogi

Testu izrežemo kroge, nato ga položimo na nadev, ki kuka skozi.

4. Črke

Iz testa izrežemo črke, ki jih položimo na nadev tako, da oblikujejo ime ali kakšen smešen rek.

5. Ribja kost

S testom pokrijemo pito in nato z nožem v testo zarežemo oblike.

6. Mumija

Izrežemo poljubno široke trakove, ki jih položimo enega na drugega, s čimer bomo ustvarili efekt ovite mumije.

7. Puzle

Iz testa s pomočjo modelčka v obliki puzlov izrežemo koščke in jih nato združimo na vrhu pite. Pustimo 5–7 puzlov, ki naj na piti manjkajo, kot da pita še ni do konca »sestavljena«.

8. Kolo

S testom pokrijemo pito. V sredino položimo okrogel modelček premera 3 cm, nato pa testo narežemo na 8 kosov, od sredine proti obodu pekača. Izrežemo tudi notranji in zunanji rob vsakega drugega kosa, da lahko sredino kosa vzamemo stran. Nastal bo izmenjavajoč vzorec pokrite in nepokrite pite.

9. Mreža

Iz testa izrežemo 11/2 cm široke trakove, ki jih zložimo v mrežo.

10. Sonce

S testom pokrijemo pito. V sredino položimo okrogel modelček premera 3 cm, nato pa testo narežemo na 16 kosov, ki se razširijo od sredine proti robu pekača. Privzdignemo vsak kos, ga narahlo zasučemo in ga položimo nazaj na nadev, s čimer bomo ustvarili vzorec sonca.

11. Kite

Izrežemo 1/2 cm široke trakove. Vzamemo po tri in iz njih spletemo kito. Kite položimo drugo na drugo po nadevu.

12. Opeka

Iz testa izrežemo pravokotnike v velikosti 5 x 2 1/2 cm in jih skrbno položimo na nadev, kot bi polagali ploščice.

Priporočamo še: 30-minutni čokoladni piškoti, ki so nas sezuli

Fotografije so iz knjige Tasty sladice.

Na Delo in dom je aktualno: Vse o kisanju zelja in repe
Na Onaplus pišejo: Urška Košir: Veste, koliko industrije bi propadlo, če bi bile ženske zadovoljne v lastni koži
Na Mični priporočamo: Ljudje smo taki packi …. (Piše: Mateja)

 

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed