Izbor uredništva: Tri knjige za poletne kuharske podvige

Navdušile so nas: Hrana, taka, kot je; Sladki recepti z vrtnicami in Zdravo, Tereza!

Poleti si spočitih glav radi zadamo nove cilje, mi, kulinarični navdušenci, pa še posebej. Seznamom restavracij, ki jih moramo obiskati to poletje, gurmanskih kotičkov in delavnic na naših počitniških ciljih, obsežnim zalogam kulinarične literature in jedi, ki jih bomo končno skuhali to poletje, kar ni videti konca. Predlagamo vam tri dela, s katerimi se boste lahko tudi vi aktivno in okusno kratkočasili.

1. Še čisto sveža iz tiskarne: Zdravo, Tereza!

Kdor je spremljal drugo sezono kuharske oddaje priljubljene Tereze Poljanič na Pop TV, se je te knjige zagotovo nadvse razveselil, saj v njej najdemo novo serijo vznemirljivih receptov in fotografij, ki jih je v objektiv ujela Tereza sama, sodelovali pa sta tudi Grace Watson in Priscilla Northe. Avtorica nas uči, kako preprosto je skuhati okusne jedi, pripravljene iz zdravih in poceni sestavin, ki jih imamo v shrambi prav vsi. Iz vaših kuhinj bodo zadišali omamne rižote, bogati njoki, športni prigrizki, barviti recepti za otroke in tudi slovenske jedi, narejene na Terezin način. »Neurejena kuhinja je vesela in živa kuhinja. Naj se s to misijo začne zdrav poletni kuharski maraton!«

Sorodne vsebine: Treba je osvoboditi misli.

Foto: Matic Kremžar

2. Dišeče zapeljivi: Sladki recepti z vrtnicami

Avtorica Katja Kogej je strastna ljubiteljica vrtnic, ki se je po knjigi receptov Z okusom vrtnic, v kateri je zbrala jedi kuharskih mojstrov, odločila še za takšno s povsem svojimi recepti. »Vedno sem čutila potrebo po preprostejših receptih za jedi in napitke, ki bi jih lahko pripravil kdorkoli,« je zapisala Katja, ki je s soavtorico Vido Rojšek knjigo razdelila v nekaj sklopov: ključne sestavine, rožni zajtrk, sladki grižljaji, omamni napitki in razkošje sladic, med katerimi boste z lahkoto poiskali svoje najljubše recepte. Za pokušino: lahko se boste razvajali s kruhovimi rožami z vrtnično marmelado, si izdelali cvetlično začimbno mešanico, rožni liker, jagodni zavitek z vrtnicami in skuto, kremno tortico v kozarcu s kardamomom in rožno vodo … Mi pa vam kmalu predstavimo presno torto z vrtnicami, ki krasi naslovno stran knjige, opremljene s fotografijami mlade oblikovalke in fotografinje Anje Korenč.

Foto: Anja Korenč

3. Brez olepšav, a z zgodbo: Hrana, taka, kot je

Brez šminke in stiliranja, takšna, kot jo postavimo na krožnik, bodisi v jutranjem soncu ali večernem mraku. Kot verjameta avtorja nove kuharske knjige Valentina in Luka Novak, je hrana v osnovi preprosta, obsedenost s popolnostjo okusov pa zgreši bistvo. Približno 350 strani z večkrat preverjenimi 150 recepti svetovne kuharije in, kot pravita, prehranskega realizma se dotika prvinskih živil, kot so stročnice, zelenjava, meso, ribe, kaše … Vse je nadgrajeno z zanimivimi in poučnimi zgodbami, ki jedi postavijo v kulturni in zgodovinski kontekst, ter ilustracijami in fotografijami Jureta Legaca. Knjiga sporoča: »Uspeh se skriva v tisti nepopolnosti, ki iz obeda naredi obred!« Poskusite govejo zarebrnico s česnom, jajca po florentinsko, preprost češnjev kolač pa pikantne ocvrte perutničke in še kaj. Za vsakega nekaj.

Preberite še: Kako najbolj priročno narezati lubenico?

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana