Kako do najboljšega krompirja v oblicah

Fotografija: Lesyy/Getty Images

Krompir v oblicah je odlična priloga, pripravimo pa ga lahko na več različnih načinov. Kateri je najboljši?

Okrog krompirja v oblicah ne moremo delati prevelike drame. Gre za cele gomolje, ki jih ne lupimo in navadno kar skuhamo ali spečemo v pečici. Redko na mizi pritegnejo veliko pozornosti, a v vlogi priloge so nadvse okusni. Vseeno pa tudi tako običajno jed lahko pripravimo boljše ali slabše. Pa tudi bolj ali manj ekonomično.

Krompir v oblicah navadno pripravimo v pečici, uspel pa bo tudi v cvrtniku na zrak in paro ali mikrovalovni pečici. Slednji dve metodi bosta prihranili kar nekaj električne energije pa tudi časa. Sploh mikrovalovka. Kako se lotimo?

Trije načini za odlično prilogo

Ne glede na način priprave je cilj vedno enak. Čim bolj kremasta sredica in hrustljava skorjica. Zato bo v vseh treh primerih enaka tudi predpriprava. Pomembno je, da krompir najprej dobro operemo. Najbolje je, da lupino poščetkamo s krtačko, a pri tem ne uporabljamo detergenta. Nato gomolje dodobra osušimo, saj lupina ne sme na vročino vlažna, sicer lahko pozabimo za hrustljavost. Izjemno pomembno pa je tudi, da krompir večkrat preluknjamo z vilicami, saj v nasprotnem primeru lahko zaradi izhlapevanja vode iz sredice eksplodira. Dobesedno. Sedaj, ko smo se izognili kuhinjski nesreči, pa krompir le še naoljimo in po žeji solimo in popramo.

Najprej k prvi metodi. Krompirje postavimo v pečico, ki smo jo prej segreli na 180 stopinj Celzija. Peka bo trajala približno uro in pol, kar je precej zamudno za tako običajen obrok. Posledično seveda iščemo bližnjice in poskusimo v cvrtniku na zrak. Gomolji bodo pri temperaturi 200 stopinj Celzija gotovi v 40 minutah. Precej hitreje in z izjemno hrustljavo skorjico.

Če se nam res mudi, pa se lahko obrnemo kar na mikrovalovko. Krompir je pri najvišji moči (običajno 900 W) pripravljen v osmih do devetih minutah. Časovno nadvse učinkovito, kajne? Razočarala pa nas bo zgubana skorja, ki ne bo prav hrustljava. Skratka, lahko bi rekli takole. Kadar se nam mudi, je najboljši način gotovo mikrovalovna pečica. S cvrtnikom prihranimo nekaj časa, hkrati pa pri končnem rezultatu nismo prikrajšani. Še vedno pa je sredica najboljša v pečici pripravljenem krompirju. Kaj pa vi pravite?

Preberite še: Najboljši slivov džem iz pečice

Fotografija: Lesyy/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed