Kislo zelje: metla za želodec in črevesje

Krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in čisti jetra ter kri: kislo zelje pozimi ne sme manjkati na krožniku; ker dviguje razpoloženje, si ga privoščimo vsak dan.

Na jedilniku tistih, ki prisegajo na zdravo in uravnoteženo prehrano, ne sme manjkati kislo zelje. Ta je v naših krajih v zimskem času tradicija, sezonska zelenjava je med pomanjkanjem svežega sadja in zelenjave zagotavljala potrebne vitamine in minerale. Kislo zelje je pomemben vir vitamina C, kar pomeni, da ugodno vpliva na imunski sistem in ga je posebno koristno uživati pozimi; sto gramov vsebuje okoli 20 mg tega vitamina.

Preberite še: Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Belo zelje, ki ga najpogosteje kisamo, vsebuje snovi, ki mu dajejo rahlo grenek in pekoč okus, minerale cink, magnezij in železo, kalij in kalcij pa vlaknine, folno kislino ter vitamina A in K. Zelje spada med redka živila, ki jim je človek še okrepil naravne sestavine s procesom kisanja: med fermentacijo nastane kobalamin, ki ga sicer najdemo samo v živilih živalskega izvora, zato je kislo zelje izjemno pomembno živilo za vegane, ki s hrano morda ne dobijo dovolj vitamina B12.

Preberite še: Kisanje zelja za domačo zalogo probiotikov

Ključno vlogo pri fermentaciji imajo t. i. dobre bakterije, probiotiki. Kislo zelje je bilo vedno cenjeno živilo in tudi zdravilo: pravimo mu kar metla za želodec in črevesje, saj mleč- nokislinske bakterije spodbujajo prebavo in vzdržujejo zdravje prebavnega trakta ter posledično splošno zdravje. Pomaga pri prebavi mastnih živil, pospešuje metabolizem in izločanje škodljivih snovi iz telesa, čisti in regenerira jetra, tudi kri – ne preseneča, torej, da je osnova za razstrupljanje organizma, prav tako blagodejno deluje zelnica, sok, bogat z vitamini C, E, K in B. Kislo zelje krepi živce in spodbuja nastajanje krvničk, deluje proti revmi ter vnetju ven, ljudsko zdravilstvo z njim celi rane, blaži srbečico na koži in pike insektov, tudi os: na prizadeti predel damo list kislega zelja in ovijemo z gazo. Tega lahko damo tudi na čelo, če nas boli glava.

Preberite še: Pravila kisanja domačega zelja

Bi si radi dvignili razpoloženje in okrepili splošno zdravje? Vsak dan pojejte tri žlice kislega zelja. Tisti, ki ga pojedo veliko, so odpornejši proti boleznim, zato naj ga uživajo zlasti majhni otroci in starejši. Da bi ohranili kar največ hranilnih snovi in probiotikov, je priporočljivo uživanje surovega, saj kuhanje in drugi načini toplotne obdelave nekoliko zmanjšajo vsebnost hranil.

Besedilo: U.S.

Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Zavitki iz rdečega zelja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.