Ko boste pireju dodali to sestavino, ga ne boste več pripravljali drugače

Qwart/Getty Images

Preverite, z dodatkom katere sestavine boste krompirjev pire dvignili na višji nivo.

Krompirjev pire je nadvse priljubljena priloga k najrazličnejšim glavnim jedem. Vsak jo pripravlja na svoj način in krompirju dodaja poljubne dodatke. Od masla, kisle in sladke smetane, celo pinjenca. No, danes pa mu bomo dodali sestavino, ki bo obogatila predvsem njegovo teksturo, hkrati pa ga tudi malce obarvala.

Gre za del živila, ki v pireju deluje kot emulgator in skupaj poveže hidrofilne in hidrofobne sestavine. To pomeni, da združi tiste, ki se mešajo z vodo in tiste, ki se ne. Mleko in maslo, na primer. Povezovanje vseh sestavin v pireju bo povzročilo, da bo tekstura bolj svilnata in gladka. Krompirjeva priloga bo tako dajala bogatejši vtis, polnejša pa bo tudi barva.

Preberite še: Odslej boste kozarce na peclju pomivali le še na ta način

Rumenjak deluje kot emulgator

Verjetno vas že pošteno zanima, po kateri sestavini poseči, kajne? Govorimo o rumenjaku, ki bo obogatil krompirjev pire, ne da bi občutno spremenil njegov okus. Za popolno krompirjevo prilogo priporočamo razmerje enega rumenjaka za vsakih 500 gramov krompirja. Pri pripravi pa je potrebno biti pozoren na spodnje stvari.

Rumenjak pri visokih temperaturah zakrkne, česar si v primeru krompirjevega pireja ne želimo. Zato ga ne smemo dodati neposredno k vročim sestavinam. Rumenjak tako primešate h kisli smetani, toplemu mleku ali pinjencu sobne temperature in šele nato prilijete k zmečkanemu krompirju. Med tem ves čas mešate.

Onaplus.si priporoča: Presenetljive zdravilne učinkovine v pečkah sadežev in listih krompirja

Povzela: E. N.

Fotografija: Qwart/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana