Kulinarične navade, ki se jih lahko naučimo od Francozov

Za marsikatero jed, ki jo poznamo danes, so zaslužni Francozi.

Skočimo v Pariz. Verjetno si predstavljate francoske dame, kako z bagetami tekajo po opravkih, vesele družbe, ki posedajo ob vinu in zaljubljene pare, ki so ravno naročili večerjo.

Vse to boste v Franciji gotovo tudi doživeli, predvsem pa morate to državo spoznati na krožniku. Ko boste okusili nekaj francoskih jedi, boste kaj kmalu ugotovili, da Francozi kuhajo nekoliko drugače. In drugače se tudi prehranjujejo. In čeprav se zdi, da je francoska kuhinja nadvse komplicirana, se lahko iz nje naučimo, da za odlično jed v resnici ne potrebujemo veliko sestavin. Tudi napora in časa ne.

In ker je v kuhinji sveža inspiracija vedno dobrodošla, danes navdih iščemo v francoskem načinu življenja. Preberite si pet francoskih kulinaričnih navad, na katere prisegajo Francozi.

V hladilniku imejte vedno na zalogi teh sedem sestavin

Sestavine, ki jih imajo Francozi vedno na zalogi so pravzaprav precej vsakdanje. Potrebujete le jajca, sir, mleko, maslo, marmelado, gorčico in belo vino. Iz njih boste vedno lahko pripravili krepak zajtrk, odlično kosilo ali okusno večerjo.

Več je masla, bolje je

Tisti, ki ste že bili v Franciji, verjetno veste, da Francozi prisegajo na maslo. Tudi Julia Child nas je naučila, da ga v kuhinji nikoli ni preveč. Na njem sotirajte zelenjavo, popecite piščanca ali z njim začinite kremast pire. In prav vse jedi bodo takoj boljše.

Včasih najboljših jedi sploh ni potrebno skuhati

Francozi so mojstri kombiniranja okusov in včasih je najbolje, da za dobro večerjo jedi le zložite iz hladilnika na mizo. Malce dobrega kruha, oliv, suhih mesnin in sira in obrok je pripravljen!

Ko delate solato, preliv vedno vmešajte naravnost vanjo

Solate so stalnica na francoski mizi, podobno kot pri nas, Francozi redko pojedo obrok brez solate. Je pa res, da si jo privoščijo, še preden zagrizejo v glavno jed. Vedno pa prelive zmešajo kar v eno skledo in ne komplicirajo s posebnim mešanjem prelivov.

Ko organizirate večerjo, ne bodite perfekcionisti

Druženje ob hrani s seboj ne sme prinesti nobenega stresa, pravijo Francozi. Zato se takrat, ko organizirate kosilo ali večerjo, nikar ne obremenjujte in sekirajte, kaj boste postavili na mizo. Skuhajte dobro pašto ali naredite sirno ploščo in energijo raje kot v pripravo popolnega obroka, usmerite v druženje.

Preberite še: Najboljši način za shranjevanje zelenjave z vrta

Fotografija: Unsplash/Ingrid Hofstra
Vir: TheKitchn.com

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed