Mesarji za praznike: brez rezervacije ne boste dobili tistega, kar bi želeli

Kdor se je že odločil, kaj bo na mizi za praznične dni: nič vas ne stane, če se že zdaj malce pomenite z mesarjem.

Brez skrbi, ne bo zmanjkalo mesa. Na vrhuncu vrveža pa bodo mesarji tako zgarani in za vami bo kača drugih kupcev, da je nepošteno pričakovati, da se bodo z vami ukvarjali tako, kot se lahko zdaj. Kaj napovedujejo trgovci?

Kaj bomo kupovali?

Vse so le predvidevanja, take situacije, da se najbrž ne bomo smeli družiti, kar vpliva tudi na to, kaj in koliko hrane bomo nakupili, v novejši zgodovini ni bilo. Kot vsako leto smo pri velikih trgovcih, torej tistih, ki bodo decembra poskrbeli za 90 odstotkov vsega, kar bo na naših mizah, povprašali, kako bo čez praznike s ponudbo mesa. S to se namreč najpomembneje lahko zalomi. Podatke so sporočili vsi, Stane Klemen, ki je projektni vodja pri Mercatorju, pa si nas je nevede nakopal na glavo še za številna vprašanja nekoč pozneje, kajti z enako zagretostjo nam je pojasnil podrobnosti o stanju v njihovih mesnicah v tem norem mesecu, kot vidno užival, ko se je spuščal kar v konkretne recepte. Strokovnjak.

»Mesarji pričakujemo, da se bo do božiča prodalo zelo veliko svinjskega fileja, laks kareja in drugih kosov, ki jih povezujemo z družinskimi pojedinami, zato se oborožimo z večjo ponudbo in akcijskimi cenami. Na misel mi pride kraljeva pečenka, s suhimi slivami nadevan svinjski hrbet s papriko in kislo smetano ter vinom,« pravi sogovornik, ki združuje zanimive lastnosti: je mesar in ekonomist, do zadnjega je naštudiral vse tehnike, povezane z mesom, kljub temu pa ima na krožniku najraje slovensko klasiko.

»Po božiču se zgodba popolnoma obrne. Takrat se kupujejo tudi dražji, bolj ekskluzivni kosi, s katerimi se malo postavimo v družbi, v kateri silvestrujemo, sklepam,« pravi sogovornik. Letos so se Mercatorjevi mesarji na praznike pripravili enako kot druga leta, čeprav je skoraj gotovo, da velikih druženj ne bo.

Zakaj smo se mi tako namučili s teleč­jimi prsmi? Sogovornik meni, da jih je v manjših izpostavah zares dobro naročiti, kajti mesarji raje ponudijo recimo telečje stegno, če pa že naročijo rebra, dobijo zelo velik kos, kar se jim ne splača, če je denimo neka stranka naročila samo trikilogramski kos. Zelo dober nadomestek so svinjske nadevane prsi, meni Klemen. Vsekakor priporoča pogovor s svojim mesarjem in zdaj je kar pravi čas za to: gneča je pozneje večja in priložnosti, da bi si mesarji res lahko vzeli las za naše želje, bo manj. Meni pa, da je zdaj tipičnih kosov, ki si jih omislimo za praznične večerje, to so na primer tudi fileji, ki jih je včasih zmanjkovalo, na trgu dovolj.

Priporočamo še: Po korakih: sočna goveja pečenka

Med ekskluzivnimi kosi in sarmo

Da je december glede naših želja, ko gre za kose mesa, ki nas zanimajo, drugačen, potrjujejo tudi pri Sparu Slovenija: »Glede na pretekla leta opažamo, da se v prazničnem času nakupovalne navade naših kupcev spremenijo, kar se kaže v povečanem povpraševanju po izbranih kosih, kot je pljučna pečenka, ter različnih mesninah.

Po slednjih, domnevamo, posegajo tako za domačo porabo kot obdarovanje. V tem času se poveča tudi prodaja mletega mesa, saj v mnogih gospodinjstvih pripravljajo novoletno sarmo, ter prodaja perutnine, ki velikokrat tradicionalno zavzema osrednje mesto na praznični mizi. Prav tako pa opažamo povečano povpraševanje v naših ribarnicah,« navajajo, pri čemer nekateri mesarji omenijo, da se perutnine, ki je sicer zelo iskana, prsi pa verjetno najbolj prodajan kos v slovenskih mesnicah, več proda do božiča, najbrž v skladu s tradicijo, da se tik ob koncu leta zaradi simbolnih razlogov perutninsko meso ne pripravlja.

Izbrani kosi so tisto, po čemer v tem času bolj posegajo tudi kupci v Hoferju, so nam povedali: »Priljubljena izbira ostajajo mesni izdelki linije Gourmet, prav tako v času praznikov zaznamo povečano prodajo rib, predvsem kornatskega brancina in dimljenega lososa, ter veganskih nadomestkov mesa. Predvidevamo, da bodo tudi letos naši kupci najpogosteje posegali po izdelkih iz linije Gourmet, kot so tatarski biftek, bakalar, zorjeni steak, steak na argentinski način, priljubljena izbira pa ostajajo tudi suhe mesnine,« navajajo pri tem trgovcu.

Podobno: »V Lidlu Slovenija opažamo, da kupci decembra pogosto posegajo po bolj prestižnih kosih mesa, denimo govejih steakih, govejem in svinjskem fileju. Za praznike jim bomo v okviru ponudbe izdelkov Deluxe ponudili posebno praznično purico v aluminijastem podstavku za lažjo peko, izvrstno se prodaja tudi tatarski biftek in podobno. Na splošno pa kupci še vedno močno prisegajo na tradicionalne kose mesa, denimo svinjska rebra, različne kose svinjine za pečenko in podobno. To imamo Slovenci zelo radi na svojih prazničnih mizah,« se strinjajo tudi v Lidlu Slovenija.

Tatarski biftek, čas ga ne načne

Večina trgovcev pri mesnih izdelkih sama od sebe navede kultni tatarski biftek, ki mu uspeva že desetletja ohranjati svoje mesto na slovenski praznični mizi, ne da bi postal starinski in nemoderen. Zanimivo bo pokusiti, kako ga pripravljajo v Hiši Franko, pred kratkim so sklenili poslovno sodelovanje s Tušem in njihova različica te delikatese prav v teh dneh prihaja na trgovčeve police. Ponudbo delikatese pa nadgrajujejo tudi druge specializirane paštete, različna ponudba suhomesnih izdelkov, delikatesnih solat in namazov.

Sicer se Tuševi kupci, pravijo, najpogosteje odločajo za mrežne in pljučne pečenke, slovensko svinjsko meso PIGI, slovensko uležano govedino, mlado zorjeno goveje meso, kot so različni steaki, odojke, jagnjetino, teletino, purice in drugo.

Naša prognoza: letos se bo prodalo manj, izbira je ogromna, do mesarja pa vseeno stopite, če ga imate: neko dodano vrednost bo imela vaša pečenka na praznični mizi, neko »omako« dobrega sodelovanja, skrbnega načrtovanja in vešče priprave. To je namreč čas, ko se vsi radi izkažemo, kar potrdi tudi Stane Klemen: veliko več osnovnih kosov se proda, takih, ki jih potem »naredi« kuharjeva roka.

Preberite tudi: Marmorni kolač s kislo smetano in koščki čokolade

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana