Marmorni kolač s kislo smetano in koščki čokolade

Med pisanjem prazničnih voščilnic si privoščite ta klasični posladek, brez katerega za marsikoga ni božičnega časa.

Marmorni kolač je stara, a zelo preprosta sladica, najpogosteje pripravljena kar v obliki šarklja, ki so nam ga rade pekle že naše babice. Biti mora mehak, najraje pa imamo, da je tudi sočen, zato smo ga pripravili s kislo smetano, znano po tem, da obogati biskvite in pecivo navlaži. Skuhajte si skodelico kave ali čaja in ob tem privoščite košček, medtem ko bo nastajala božična jelka ali ko boste pisali novoletne čestitke. Uživajte v decembru!

Marmorni kolač

  • 4 jajca (velikosti M)
  • 225 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 70 g olja
  • 150 g kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici kakava (naj ne bosta zvrhani)
  • žlica vaniljeve paste
  • 2 žlici ruma
  • 200 g čokoladnih kapljic (tretjino od tega za v kolač)
  • kandirane češnje za dekor

Priprava

1. Pečico vključimo na 190 stopinj, namastimo model za šarkelj.

2. Jajca in sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, da se količina potroji.

3. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje, na koncu še vaniljo in rum.

4. V moko presejemo pecilni prašek in jo primešamo jajčni masi. Lahko ročno ali pa na hitro kar z mešalnikom.

5. Polovico mase prestavimo v drugo posodo in ji ročno primešamo čokoladne kapljice.

6. Drugi polovici pa dodamo kakav in ga ročno umešamo. Dodamo še čokoladne kapljice.

7. Testo prelijemo v model: najprej polovico čokoladnega, nato polovico belega, še preostanek čokoladnega, zaključimo pa z belo maso. Vzamemo paličico za ražnjiče in malce popišemo po celotni biskvitni masi v modelu. Pekač potolčemo ob mizo, da se testo razporedi, in postavimo v pečico za 40 minut.

8. Ko je kolač spečen, počakamo 10 minut, nato ga prevrnemo na mrežico, kjer naj se ohladi.

9. Nad vodno kopeljo stopimo preostanek čokoladnih kapljic. Kolač postavimo na servirni pladenj in čezenj prelijemo čokolado. Okrasimo s kandiranimi češnjami.

 

Priporočamo še: Ježki, kroglice, bombice: 7 receptov, ki jih obožujete
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed