Mesarski mojster svetuje, kako narediti šunko v testu

Z namigi nam je postregel direktor Šunkarne Kodila Janko Kodila.

Eden od načinov, kako lahko pripravimo velikonočno šunko, je peka v testu. Če je bilo v preteklosti treba meso naprej skuhati in šele nato zaviti v testo in speči, je danes dovolj, da pasterizirano šunko takoj zavijemo v fino pripravljeno testo in spečemo, pojasni mesarski mojster Janko Kodila. Doda, da lahko težava nastane pri cenenih šunkah, ki vsebujejo preveč vode, zaradi česar se nam verjetno peka ne bo posrečila tako, kot bi si želeli. Sicer pa je treba šunko v testo oviti tako, da je del, kjer sta koža in maščoba, na dnu pekača, ko pa testo ovijemo, na vrhu naredimo luknje, skozi katere bo uhajala para oziroma vlaga, ki se pri peki sprošča. Najbolje je, da je pekač dvignjen na rešetki, da se šunka in testo lepo spečeta tudi na dnu.

Priporočamo še: Šunka v testu, kot jo pripravijo v Beli krajini
Preberite tudi: Ni vsaka šunka velikonočna

Šunka je sicer meso, ki ga je zaradi vsebnosti soli in maščobe treba uživati v zmernih količinah, kakor so med drugim opozorili pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Priporočajo izbiro klasičnih šunk brez dodane vode in aditivov; raje kakovostno in košček manj. Kakor dodaja direktor podjetja Kodila, je cena za kilogram njihove šunke res višja, a je zato kakovostna. Pojasnjuje, da kilogram zadošča za osemčlansko družino, cena porcije za eno osebo pa je enaka ceni kave. »To se mi ne zdi veliko – samo sladkarije, ki jih kupujemo otrokom, so dražje od rezine šunke. Seveda pa se na koncu odloči kupec sam,« doda sogovornik, ki tudi opaža, da mlajše generacije potrošnikov berejo deklaracije in se vedno bolj zavedajo vrednosti kakovostne hrane.

Ali ste vedeli: Prav Kodilova prekmurska šunka se je namreč na primerjalnem ocenjevanju vakuumsko pakiranih šunk v kosu med petnajstimi drugimi na slovenskem trgu izkazala za edino popolnoma brez aditivov, kakor je v začetku aprila objavila Zveza potrošnikov Slovenije. Njihove ugotovitve so slika našega trga in želje nekaterih potrošnikov, ki pač želijo poceni izdelke, skomigne Kodila: »Šunko lahko naredimo tudi tako, da uporabimo manj kakovostne sestavine, s čimer znižujemo ceno in skrajšamo čas proizvodnje,« pojasni sogovornik, ki je sicer zaslužen za to, da je prekmurska šunka, ob boku gibanice, v EU zaščitena kot kulinarična posebnost Prekmurja.
Preverite še: Presenečeni boste, kako se pravilno skuha jajca za barvanje pirhov

Fotografije: Jože Pojbič, Dejan Javornik

Beti Burger

Kakor se mi vsaka priložnost zdi dober razlog za peko torte ali pite, se vsaka moja »izgubljena« misel ponavadi znajde pri hrani in preizkušanju receptov.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed