Najboljši način za hitro lupljenje krompirja

Našli smo čisto preprost trik, s katerim bodo krompirji kar skočili iz olupka.

Krompir je nekakšen temelj slovenske kulinarike, zato se pogosto znajde na naših jedilnikih. V povprečju vsak Slovenec letno zaužije kar dobrih šestdeset kilogramov gomoljev. Če ravno ne jemo mladega, priprava krompirja navadno zahteva tudi lupljenje. Kadar lupimo surovega, je najbolj pametno, da se tega lotimo z lupilcem ali pa kar z nožem. Mi pa danes razkrivamo trik, kako olupke odstraniti s kuhanega.

Posebnih pripomočkov ne bomo potrebovali, na zalogi pa moramo imeti kar nekaj kock ledu. Pomagali si bomo namreč s hladno kopeljo, ki bo po kuhanju krompirja poskrbela, da bo njegova koža odstopila. Ta postopek nam pride prav še posebno takrat, ko pripravljamo velike količine krompirjeve solate. V prihajajočih prazničnih dneh se bo gotovo pojavila kakšna takšna priložnost, zato predlagamo, da se kar lotimo dela.

Tri minute hladne kopeli, nato pa se lupljenja lotimo z rokami

Gomolje najprej operemo, jih položimo v lonec in vanj natočimo toliko vode, da jih gladina prekriva. Nato vse skupaj zavremo in kuhanje nadaljujemo na zmernem ognju še nadaljnjih 15 do 30 minut, dokler krompir ni kuhan. Med tem pripravimo veliko posodo s hladno vodo in vanjo dodamo led.

Ko je krompir mehak, gomolje z zajemalko z luknjami ali s prijemalkami takoj prestavimo v ledeno kopel. Nato jih v njej pustimo, da se namakajo vsaj 3 minute. Po hladnem kopanju se bo ovoj tako zmehčal, da ga v eni potezi odstranite kar z rokami. Da, tako preprosto je!

Preberite še: Medenjakove kroglice, ki se jim ta december ne boste mogli upreti

Fotografija: KarpenkovDenis/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed