Najboljši trik, kam z odpadno maščobo v kuhinji

Če ste v teh dneh kaj cvrli, vam bo naš nasvet prišel zelo prav. Veseli pa ga bodo tudi ptiči, ki zunaj že naznanjajo pomlad.

V kuhinji kuhamo, pražimo, dušimo, pečemo in cvremo. No, slednje opravilo je bilo v preteklem tednu še posebej izrazito, saj so bili na sporedu pustni krofi. A tudi, ko z njimi ni treba nahraniti lačnih maškar, se nadvse prileže cvrtje.

Da cvrtje ni preveč zdravo, sicer vemo, a če si ga privoščimo v zmernih količinah, ne bomo komplicirali. Je pa res, da po cvrtju vedno naletimo na dve težavi. Prva je vonj po olju, ki se ujame v stanovanje, druga pa ostanek maščobe, za katerega ne vemo točno, kako bi se ga znebili. No, za prvo težavo rešitev najdete na tej povezavi, za drugo pa izhod v sili najdete v spodnjih vrsticah.

Da ostanka vroče maščobe nikakor ne gre redčiti z vročo vodo, gotovo že veste. Požarov res ne želimo sprožati. Prav tako ni priporočljivo, da olje zlijemo v lijak. V tem primeru bi se nam namreč kaj kmalu zamašile odtočne cevi in v koritu bi nastala prava zabava. A na srečo obstajata dve veliko bolj pametni rešitvi.

Seveda vedno operiramo s hladim oljem, torej po cvrtju vedno počakamo, da se maščoba ohladi. Nato ga ne zlijemo v odtok, straniščno školjko ali na kompost. Shranjujemo ga v plastenki, namenjeni za to, ki jo, ko je napolnjena, odpeljemo v zbirni center. Lahko pa se znajdemo tudi drugače in skupaj z rešitvijo težave odpada razveselimo še nekaj krilatih prebivalcev tega planeta.

Trik je namreč v ovsenih kosmičih. Ali pa kakšnih drugih, ki tudi pridejo v poštev. Če nam v ponvi ostane olje, jih stresemo vanj in počakamo nekaj minut. Kosmiči bodo popili maščobo in tako naš odpadek ne bo več tekoč, temveč v trdni obliki. In če imate zunaj ptičjo hranilnico, bodo ptički izjemno veseli, če jim boste mastne kosmiče natrosili vanjo. Ti jih bodo nahranili in jim priskrbeli zalogo, da jih v zimskih časih ne bo zeblo.

Preberite še: Obvezno branje, če v teh dneh delate krofe – tako se znebite vonja po cvrtju

Fotografija: Getty Images/porpeller

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed