Odprta Kuhinja

Najboljši trik, kam z odpadno maščobo v kuhinji

Odpri galerijo
A+   A-
Če ste v teh dneh kaj cvrli, vam bo naš nasvet prišel zelo prav. Veseli pa ga bodo tudi ptiči, ki zunaj že naznanjajo pomlad.



V kuhinji kuhamo, pražimo, dušimo, pečemo in cvremo. No, slednje opravilo je bilo v preteklem tednu še posebej izrazito, saj so bili na sporedu pustni krofi. A tudi, ko z njimi ni treba nahraniti lačnih maškar, se nadvse prileže cvrtje.

Da cvrtje ni preveč zdravo, sicer vemo, a če si ga privoščimo v zmernih količinah, ne bomo komplicirali. Je pa res, da po cvrtju vedno naletimo na dve težavi. Prva je vonj po olju, ki se ujame v stanovanje, druga pa ostanek maščobe, za katerega ne vemo točno, kako bi se ga znebili. No, za prvo težavo rešitev najdete na tej povezavi, za drugo pa izhod v sili najdete v spodnjih vrsticah.

Da ostanka vroče maščobe nikakor ne gre redčiti z vročo vodo, gotovo že veste. Požarov res ne želimo sprožati. Prav tako ni priporočljivo, da olje zlijemo v lijak. V tem primeru bi se nam namreč kaj kmalu zamašile odtočne cevi in v koritu bi nastala prava zabava. A na srečo obstajata dve veliko bolj pametni rešitvi.



Seveda vedno operiramo s hladim oljem, torej po cvrtju vedno počakamo, da se maščoba ohladi. Nato ga ne zlijemo v odtok, straniščno školjko ali na kompost. Shranjujemo ga v plastenki, namenjeni za to, ki jo, ko je napolnjena, odpeljemo v zbirni center. Lahko pa se znajdemo tudi drugače in skupaj z rešitvijo težave odpada razveselimo še nekaj krilatih prebivalcev tega planeta.

Trik je namreč v ovsenih kosmičih. Ali pa kakšnih drugih, ki tudi pridejo v poštev. Če nam v ponvi ostane olje, jih stresemo vanj in počakamo nekaj minut. Kosmiči bodo popili maščobo in tako naš odpadek ne bo več tekoč, temveč v trdni obliki. In če imate zunaj ptičjo hranilnico, bodo ptički izjemno veseli, če jim boste mastne kosmiče natrosili vanjo. Ti jih bodo nahranili in jim priskrbeli zalogo, da jih v zimskih časih ne bo zeblo.
Preberite še: Obvezno branje, če v teh dneh delate krofe – tako se znebite vonja po cvrtju

Fotografija: Getty Images/porpeller

 
Datum Objave: 24.2.2021 ob 07:02

Več iz te teme:

oljemaščobatrik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.